Расте интересът към еднодневните трудови договори в Русенско и все повече фермери наемат сезонни работници за прибиране на реколтата от плодове и зеленчуци, показват данните на Регионалната инспекция по труда. От началото на годината досега са регистрирани близо 350 споразумения или с около 50 на сто повече, отколкото през миналата година. Само през май над 150 овощари са закупили еднодневни договори, за да наемат хора за кампаниите по беритбата на череши и ранни кайсии.
Интересът към този вид споразумения в нашата област е обясним предвид факта, че този вид трудови споразумения бяха регламентирани и въведени в практиката именно по инициатива на местния Съюз на дунавските овощари. Сезонът за наемане на работници в селското стопанство вече е в разгара си, но производителите срещат проблем, с който се сблъсква вече едва ли не всеки работодател в областта - трудно намират работници.
През миналата седмица влязоха в сила промени в Кодекса на труда, според които работодателите вече могат да купуват еднодневни договори и за 4-часов работен ден. Добавено бе и улеснението договорите да се заявяват онлайн. 
Еднодневните договори бяха въведени през юли 2015 г. с цел създаване на възможност за по-лесно наемане и по-голяма мобилност на работници за краткотрайна сезонна селскостопанска работа и изсветляване на работната сила в земеделието. Наетите по силата на договор по чл. 114а от Кодекса на труда се осигуряват за пенсия и не губят правата си на социално подпомагане и обезщетения за безработица.
Този вид договори се прекратяват с изтичането на работния ден и работодателите нямат ангажимент да регистрират сключването и прекратяването им в НАП, нито да оформят трудови книжки. Анализ, поръчан от МТСП, установи, че еднодневните договори изпълняват целта си за изсветляване на работната сила и за обхващане в заетост на дълготрайно безработни лица.