Над 220 метра бракониерски мрежи са открити във водите на Дунав край Русе през уикенда, съобщиха от пресцентъра на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури. Проверката с речен плавателен съд на агенцията е извършена по получен сигнал.
Инспекторите на ИАРА са открили 3 броя рибарски немаркирани мрежи, поставени в работно положение с обща дължина 220 метра. Съставен е констативен протокол срещу неизвестен извършител.
Прибиренето на такъмите е кажи-речи единственото наказание, което бракониерите търпят в момента, тъй като за по-сериозни санкции трябва да бъдат хванати в момента на хвърляне и вадене на мрежата. Това обаче вероятно ще се промени с приемането на промените в Закона за рибарството и аквакултурите, които бяха гласувани на първо четене и се очаква да бъдат окончателно приети до края на месеца.
Служители на ИАРА вече ще могат да задържат бракониерите до идването на полицията. Нарушителите, които са задържани с мрежи, дори и да не са хвърлeни във водата, ще бъдат санкционирани. Ще бъдат повишени санкциите при лов на риба с динамит, упойващи вещества и електричество.
Наказанията при повторно нарушение ще бъдат налагани в последователност административна мярка, пробация и наказателна мярка, т.е затвор за срок от три, шест или дванадесет месеца в зависимост от нарушението.             У