Родолюбиви песни и маршове изпълни Oбщинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, а хорът при Фолклорен танцов театър „Найден Киров“ изпя „Вечеряй, Радо“ преди началото на официалната церемония, с която на 2 юни Русе отбеляза Деня на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Почетен караул беше строен пред Мемориала на загиналите във войните за национално обединение. 
„Множество са примерите, които доказват, че българинът никога не е спирал да се бори! Знайни и незнайни хора от народа реабилитират българина и показват, че той винаги е бранил своята чест и свобода! Затова и 2 юни не е тъжен ден, в който жалим за смъртта nа героите. Втори юни е тържество на българския дух, предаван от поколение на поколение през годините, извисяван в безчет подвизи пред лицето на врага и смъртта“, каза в словото си областният управител Галин Григоров.
Заупокойната молитва беше отслужена от свещеници от Русенската митрополията. На мемориала бяха положени венци и цветя от институции, партии, организации, училища и граждани. Точно в 12 ч сирените огласиха града, а участниците в церемонията и гражданите по улицата застинаха в минута мълчание, за да отдадат почит на Ботев и героите, дали живота си в името на отчеството.