Въпреки допълнително удължения срок за подаване на оферти по обществената поръчка за изграждане на първия буферен паркинг за автомобили в квартал „Дружба 3“, документи подаде само една фирма и това е русенската „Пътинженеринг“.
Новият паркинг ще работи на принципа „Паркирай и пътувай“ и ще разполага с 20-30 места. Теренът, на който ще се обособи, е разположен между блоковете 9 и 11, бул. „Христо Ботев“ и улица „Никола Вапцаров“. В момента там също има паркинг, който обаче е в лошо състояние - настилката е с деформации, пукнатини и разрушения, вследствие на което при валежи прониква вода и е избила растителност. Бордюрите, стълбовета на осветлението, зелените площи и оградата също са в лошо състояние. Теренът ще се благоустрои и ще се оформят места за паркиране, като входът и изходът от паркинга ще са откъм ул. „Никола Вапцаров“. Тротоарите по улицата също ще се ремонтират и ще се осигури достъп до автобусната спирка.
За проектирането и строителството на буферния паркинг са заделени 84 855 лева. Той е част от проект за иновативни решения за устойчива мобилност на хора в периферните квартали по програма „Хоризонт 2020“, който общината изпълнява съвместно с още 27 публични и частни организации от 4 европейски града - Мадрид, Мюнхен, Стокхолм и Турку.