Обвит в загадъчност остава конкурсът за титулярен директор на Природен парк „Русенски Лом“. За сметка на това пък се множат слуховете, сред които и един доста щекотлив, свързан с апетитен имот на изключително привлекателно място.
В момента длъжността изпълнява временно назначеният инж.Иван Гройчев, който зае поста буквално седмица след като набързо и без обяснения бе освободена инж.Цонка Христова. Около две години преди това Христова, която години наред работи в парка и е вградила душата си в него, спечели конкурс и зае мястото.
Когато в началото на миналия декември бе уволнена, в нейна защита на няколко пъти надигаха глас екологични и природозащитни организации. Но Гройчев бе въведен в кабинета на бул.“Скобелев“ безапелационно, а Изпълнителната агенция по горите запази по случая обичайното си желязно мълчание. 
Така или иначе, оттогава мина половин година и това е един разумен срок, в който би трябвало вече да бъде обявен конкурс, за да бъде избран официално директор на природния парк. 
Но такъв конкурс не е обявен. 
Има конкурс за директора на природен парк „Златни пясъци“ във Варна - срокът на обявата тече до 8 юни. Но за „Русенски Лом“ няма.
И тъй като природният парк, обхващащ живописната територия на Ломовете, не е никак безразличен за русенци, решихме да потърсим повече информация и да научим какво се случва с конкурса. 
Уви, всичките ни въпроси удариха на камък. При това по възможно най-болезнения начин: с челен удар в непробиваемо чиновническо безразличие. 
В Изпълнителната агенция по горите има една цяла дирекция, която се казва „Информационно обслужване и връзки с обществеността“. Това е нашата дирекция! - рекохме си. Защото ние търсим кой да ни обслужи информационно в името на обществеността! 
Първо се оказа, че от осемте главни специалисти в дирекцията отсъства тъкмо тази, която отговаря за „Русенски Лом“. Нейна колежка без особен ентусиазъм след кратко увещаване склони да провери дали и кога ще има конкурс за директор на русенския парк. И обеща след половин час да даде отговор. 
Е, не беше след половин час, но няма да издребняваме. Още повече, че очакваният отговор всъщност гласеше: „Не мога да кажа кога ще бъде обявен конкурс и кога обявата ще бъде публикувана на сайта“. 
Вие нещо разбрахте ли? Защото ние разбрахме само, че абсолютно напразни са били настояванията ми девойката да проверява каквото и да било. Пробвахме да получим повече яснота с уточняващ въпрос: дали не се нарушава законът с това, че вече повече от половин година не се обявява конкурс и мястото стои без титуляр. Тук вече  отговорът дойде незабавно: „Не мога да ви отговоря на този въпрос, защото вие не ми го бяхте задали предварително!“. 
След като си спомнихме, че пиарите в почти всяко учреждение /всъщност има ли изобщо изключения!?/ са сложени, не за да са в помощ на разни досадни журналисти, а да изпълняват ролята на зло куче и да отблъскват по всякакъв начин нездравото медийно любопитство, направихме още един опит. Без каквито и да било надежди. Позвънихме на самия и.д.директор на „Русенски Лом“ Иван Гройчев. 
Той обаче беше още по-железен - досущ като онзи Антон на онзи разпит в стихотворението на Веселин Андреев.
„Не мога да ви отговоря на въпрос, който не е от моята компетентност!“.
Ама на вас самия не ви ли е дискомфортно да бъдете и.д., не се ли интересувате дали и кога ще има конкурс - вяло се опитахме да го разговорим.
„Казах ви! Не мога да ви отговоря на въпрос, който не е от моята компетентност!“, бе непоколебимият отговор. 
Така случващото се с директорското място на русенския парк и какво предстои да се случва и с шефското място, и със самия парк, си остава тайна и загадка. Откакто на русенския адрес е назначен временният началник, оттам не се чува кажи-речи нищо, сякаш управата на парка се е превърнала в средновековна крепост, подвижният мост е вдигнат, а ключовете от портите са хвърлени в опасващия стените ров с вода. 
Тази тишина, естествено, ражда мълви. И понеже на въпросите обикновено се отговаря по горепосочения начин, тези тревожно реалистични мълви се множат и се разхождат тревожно сред обществеността.
Като например слуха, че някой май искал да вземе изградения неотдавна от предишното ръководство модерен Посетителски център в Нисово и да го направи китно хотелче. Мястото е много привлекателно и предполага, че бизнесът би могъл да бъде много добър. 
И други неща се говорят - като най-мрачен е слухът, че сегашното ръководство на Агенцията по горите хич не го интересувал парк „Русенски Лом“. Макар че едва ли е така - въпреки че на сайта на агенцията името му е изписано пренебрежително с една малка буква - „Русенски лом“. Дали са го писали осмината главни експерти от дирекцията или деветият човек в дирекцията - специалистът? Във всеки случай, десетият човек в тази компания, директорът на дирекцията, най-малкото би трябвало поне да е прочел названията на това, за което отговарят той и неговите подчинени.