Искам жена от провинцията в моята кухня! - приблизително това казал бившият френски президент Франсоа Митеран, когато започнал втория си седемгодишен мандат. През първия той станал специалист по изисканите френски блюда, които му приготвял цял отбор мъже професионални готвачи. Годината е 1988 и около една ферма в района на Перигор в Югозападна Франция започват да се навъртат правителствени чиновници и да питат стопанката дали ще се премести в Париж, за да стане личен готвач на президента. Овцете ми всеки момент ще родят, казва тя. Мадам, това не е предложение, което може да бъде отказано, отговаря й един от мъжете.
Така в кухнята на Елисейския дворец за първи път  влиза жена. Това е Даниел-Мазе Делпеш, самоука готвачка с вкус към традиционните френски продукти и храни. Първата й среща с Митеран продължава цели 50 минути. Госпожо, ако готвите, както ми готвеше баба, ще бъда много доволен, казва президентът. Това е трудна задача, господин президент. Никой не може да се сравнява с баба, но ще опитам, отговаря Делпеш. През следващите две години тя живее в малък апартамент в комплекс от държавни сгради, където е настанена и любовницата на президента Ан Пинто с дъщеря им Мазарин.
Даниел Делпеш е родена през 1942 г. в едно от предградията на Париж, но баща й умира, когато е на 8 години и заедно с майка си се мести в големия каменен дом на баба си във ферма в Перигор. Там за първи път усеща аромата на земята и това, което тя ражда щедро. Попива кулинарния опит на баба си и самата тя започва да готви на 19 г., когато се омъжва. На 25 г. вече има 4 деца и готвенето е станало част от същността й. Но освен това много й харесва и когато осъзнава, че не й е достатъчно да бъде само отдадена съпруга и майка, решава да използва таланта си, като съживи позабравената в Перигор традиция на приготвяне на фоа гра. Деликатесът от патешки дроб й печели прозвището Кралицата на фоа гра. Даниел организира специални фоа гра уикенди във фермата, на които започват да идват не само французи, но и американски туристи. Създава и първото кулинарно училище в региона „Ecole d‘Art et Tradition Culinaire du Perigord“. Така се запознава с Жоел Робушон, известния френски готвач с 33 звезди „Мишлен“, който пък я препоръчва на Митеран.
Пребиваването в Елисейския дворец не е най-доброто време от живота й, признава Даниел в едно интервю. Кухнята там се ръководи от Жоел Норман - главен готвач на трима президенти, включително Шарл де Гол. През 2000 г. той публикува своята книга „La Veme Republique aux Fourneaux“, в която описва времето на Митеран като нещастно за него, защото президентът си назначил лична готвачка, която да му готви като баба му. Чувствата са взаимни. Жена в мъжка кухня по онова време е предизвикателство и за двете страни. защото все още се е смятало, че мястото на жената е пред печката вкъщи, а мъжете са художниците в кухнята.
Но 46-годишната Даниел е със силен характер и не се дава лесно. Още след първия обяд с целия мъжки персонал тя се обръща към един млад готвач с думите: „Това е последният път, когато ям с тези мачоси!“. Когато Митеран се разболява и президентският лекар вика диетолози, за да назначат диета без мазнини и сосове, Даниел категорично отказва да се съобразява с тях. На критиката на главния счетоводител, че харчи много пари за доставка на продукти от собствени източници, като заобикаля официалния доставчик, тя отговаря, че на първо място за нея е свежестта на продуктите. Храната, която приготвя за Митеран, е типичната за френската провинция. Даниел обожава трюфелите и те присъстват в много от рецептите й. Една вечер Митеран сам влиза в кухнята, за да потърси нещо за хапване, и я сварва там. Даниел му предлага филия, намазана с масло и покрита с тънки резени трюфел. Това е едно от най-вкусните неща, които съм ял през последните години, признава президентът. Друг неин специалитет, за който се твърди, че е бил любим на Митеран, е пълнена зелка със сьомга.
Когато Даниел постъпва в Елисейския дворец, доброжелатели я съветват да е в добри отношения с главния готвач Жоел Норман. Е, има граници за всичко, казва Даниел в края на втората си година, омерзена от  интригите, пренебрежението и демонстрираното мъжко превъзходство в кухнята. Един нещастен инцидент, при който чупи глезена си, разрешава проблема. Тя прекратява договора си и се връща в Перигор.
Останала без средства, през 2000 г. кандидатства по обява за готвач в базата на френска научноизследователска експедиция на Антарктида. Обявата е за млад мъж до 30 г., тя е почти 60-годишна. Но след като заплашва комисията по подбора, че ще ги съди за дискриминация, заминава за Ледения континент и прекарва в базата „Сент Пол“ 14 месеца, като готви за 60 души. След това се връща в Перигор и се отдава на отглеждането на трюфели, води кулинарни майсторски класове и пише книги. през 2012 г издава „Carnets de cuisine – Du Perigord a l‘Elysee“ („Записки от кухнята - от Перигор до Елисейския дворец“), за която казва: „Хората не знаеха кой е готвачът на Митеран, сега ще научат“, и през 2016 - „Ma cuisine de l‘Elysee a l‘Antarctique“ („Моята кухня от Елисейския дворец до Антарктида).
През 2012 г на голям екран излиза филмът „The Savors of the Palace“ (У нас е прожектиран със заглавието „Изисканата кухня“, превод от английското „Haute Cuisine“) на режисьора Кристиан Винсент. В ролята на Даниел е актрисата Катрин Фро, а 87-годишният писател Жан Д‘Ормесон е Митеран. Една от последните сцени е именно историята с филията с масло и трюфели, която Даниел дава на Митеран една вечер в кухнята на Елисейския дворец.

Пълнена зелка със сьомга

Необходими продукти:
1 кг рибешки глави и кости за бульон
500 г филе от сьомга
1 зелка
1 кг моркови за гарнитура
1 букет от подправки (дафинов лист, 3 клончета магданоз и 1 клонка мащерка)
сол
черен пипер
1 кв. марля
Начин на приготвяне:
Рибешките глави и кости се измиват обилно с течаща вода, слагат се в 4 л вода заедно с подправките и се варят 15 минути. Сьомгата се нарязва на слоеве с дебелина 1 см, наръсват се със сол и черен пипер и се поставят в хладилника. 
Зелката се слага във вряща подсолена вода за 5 минути, след което се охлажда под течаща вода. Разделя се на листи. В дълбок съд се слага марлята така, че да покрива дъното и стените и да излиза навън. Два слоя зелеви листа се нареждат по дъното и стените. След това се редува слой сьомга, слой зеле. Когато продуктите свършат, марлята се връзва така, че да се образува стегната топка. Потапя се в прецедения рибен бульон и се вари 15-20 минути.
След като се отцеди и охлади, ястието се нарязва на парчета и се поднася с лимонов сос и задушени моркови.