Д-р Камен Кожухаров е родом от Варна. Завършил е Медицинска академия в София през 1992 година, а на следващата година постъпва на работа в Транспортна болница-Русе. По същото време започва да специализира обща хирургия и през 1995 година се прехвърля в тогавашния Диспансер по онкологични заболявания като хирург. През 1998 завършва специализацията и изкарва курс по онкология. От 2010 година е назначен за управител на диспансера, преиминуван по-късно на Комплексен онкологичен център, където работи и като онкохирург.


- Д-р Кожухаров, лятото и силното слънце са предразполагащи фактори за появата на рак на кожата. Какво представлява този карцином?
- Това е злокачествен тумор на кожата, който в някои случаи може да бъде дори и смъртоносен. Той засяга хората над 50 години и причината за него е слънчевата радиация.
В началото на летния сезон честото излагане на ултравиолетовите лъчи на слънчевата светлина може да провокира появата на злокачествено образувание на кожата. Степента на риска зависи от интензивността на слънчевата светлина, времето на излагане и от защитата на кожата. Селското население по-често боледува от рак на кожата, защото през пролетта излизат да работят на полето, разсъбличат се и са изложени пряко на слънчевите лъчи. Населението в градовете обаче работи в затворени помещения, няма пряк достъп до слънцето и затова по-малко боледува от това коварно заболяване.
- Колко вида рак на кожата съществуват?
- Туморите на кожата са два вида - злокачественият малигнен меланом и рак на кожата. Ракът на кожата се дели на две големи нозологични единици - базоцелуларен карцином, който започва развитието си в горния слой на кожата и има бавен растеж, и спиноцелуларен. Първата група е с доброкачествено развитие и не дава метастази. Спиноцелуларният обаче е със средна агресивност, тоест както расте локално на едно място, така могат да се образуват метастази и по лимфен, и по кръвен път. При ранно откриване обаче той е напълно лечим.
Другата голяма група кожни карциноми са меланомите. Малигненият е така наречената злокачествена бенка. Той е най-агресивният тумор в тялото на човека, защото много малка туморна маса може да даде метастази, а те да доведат до смърт. Тъканта му не е здрава и много лесно метастазира, особено по кръвен път. Затова неслучайно се казва, че бенка не се пипа, но продължението е, че не се пипа от този, който не разбира.
- Как се различават отделните видове и групи карциноми на кожата?
- Кожният карцином започва най-често с пигментация на кожата. Базоцелуларните се развиват като червени пъпчици. В някои случаи те се превръщат в бенки, които са признак за карцином на кожата. Спиноцелуларните започват като лишеи. Тогава кожата става суха, рони се и се отделят люспи. За отбелязване обаче е, че и двата карцинома с времето могат да стигнат до ранички. Тогава хората започват да се мажат с какви ли не мазила, тъй като смятат, че са се ударили с твърд и остър предмет. Затова моят съвет е при такава рана да се търси помощ от дерматолог, а не от козметик.
За отбелязване е, че в някои от клетките се получава мутация от слънцето, която с годините се превръща в рак на кожата. Затова е доказано, че този карцином не поваля хора в млада възраст, а от средата на живота, т.е. от 50 до 70 години. Все пак има една група хора, при която самата работна среда и неспазването на правилата за трудова защита им докарва рак на кожата. В случая става върпос за леярите. Имах пациент, който на работа в леярната се е правил на герой, не си е слагал маска и лицето му бе обезобразено от множество тумори. Затова пак повтарям, че ако няма ефект след мазане с предписани мехлеми до две седмици, трябва да се потърси помощта на дерматолог.
- Бенките по кожата признак ли са за злокачествено заболяване?
- По-голямата част от тях са безобидни, но някои са злокачествени. Затова ако една бенка започне да се развива, стане по-лъскава, по-сочна, по-червена, получи се сърбеж или ако е окосмена, а космите окапват, това е признак, че нещо става и трябва да се търси помощ от специалист, за да я оперира. Операцията не е болезнена, прави се с местна или с обща упойка, но правилото при малигненият меланом е да се реже до здраво месо, като туморът не трябва да се закача. Работи се с електронож или с лазeрен нож, но в никакъв случай с обикновен скалпел.
Важно е да се знае, че при хората с по-светла кожа или рижите индивиди бенките се срещат по-често.
- Необходимо ли е слънчевите бани да се дозират със слънцезащитни кремове?
- Разбира се. След като цяла зима не сме били изложени на слънце и през лятото се появим на плажа разсъблечени, слънцезащитните кремове са задължителни. И колкото по-светла ни е кожата, толкова UV-факторите им трябва да са по-високи в началото и постепенно да се намаляват към края на почивката. Има обаче и едно неписано правило, за да не се ползват кремове. Отива се на плажа с тениска, която се маха от време на време за по пет минути и така кожата се предпазва от изгаряне. 
- Каква е статистиката в Онкодиспансера за регистрираните случаи на рак на кожата през последните три години?
- Тревожното в статистиката е, че случаите на карцином на кожата имат леко завишаване. През 2015 година диагностицираните с това заболяване в Русе, Разград и Силистра са 288 човека, а с меланом са 31 души. През 2016 година заболелите от рак на кожата са 314 за трите области, а с меланом са 27. През изминалата 2017 година отново имаме нарастване на общия брой заболели с още 334 новооткрити раково болни и 33 с меланом. Както се вижда, най-много новооткрити с рак на кожата има през миналата година, но за радост меланомите се движат в ниски граници. Ракът на кожата се увеличава, защото населението в Русенско е застаряващо и е предразположено към ултравиолетовата радиация на слънцето, тъй като навремето нашите родители ни въртяха на плажа като палачинки, за да се заздрави кожата ни. Впоследствие след години нашето поколение е изложено на по-голяма опасност от рак на кожата. Сега ще се види за следващото поколение каква ще бъде статистиката. 
- Каква е профилактиката срещу рак на кожата?
- Профилактиката срещу рак на кожата е да не се стои по бански продължително на слънце. Пример за това са арабите, които ходят в пустинята с ризи с дълги ръкави. Освен това е наложително русенци да си правят профилактични прегледи при кожни специалисти поне веднъж в годината. И не на последно място бенките да се наблюдават периодично и при съмнения, че някоя от тях се променя, да се потърси консулт с дерматолог.
- Кои други видове рак са водещи при жени и мъже за миналата година?
- При жените си остава водещ ракът на гърдата. През 2015 година новорегистрираните са 243, като 66% са в ранен стадий. През миналата година новите случаи са 214, което показва, че има лек спад. Той се дължи най-вече на профилактиката, която се прави в Русе, макар и да е веднъж на две години. Много джипита пък не се възползват от това и не пращат жените на мамографии. При мъжете водещ е ракът на белия дроб. През 2015 година новите случаи са били 161, като ранно откритите са под 11%. Миналата година новорегистрираните са 175, но ранно откритите са 17%. Карциномът на простата се мъчи да измести рака на белия дроб, защото новооткритите случаи за миналата година са 140, като 69% са рано открити.
Тук е мястото да кажа, че при белия дроб и простатата няма скрининги и затова нещата при тях стават трагични.