Как шуми морето и на какво мирише? Отговор на този въпрос ще получат малките читатели в Детския отдел на библиотека „Любен Каравелов“, които се включат в най-новия проект на РБ „Силата на знанието“. Идеята е децата да четат текст, примерно, за морето, а заедно с това благодарение на високите технологии да усещат соления мирис на морето и шума на вълните, обясни директорката на РБ Теодора Евтимова. Проектът е спечелил подкрепа от фондация „Глобални библиотеки“ и Министерството на културата.
Децата ще участват в две тематични ателиета - „Когато буквите танцуват“ и „Сетивен свят“, които ще се проведат на 4 пъти за по 5 дни това лято. В първото историята на буквите ще бъде представена чрез текстове, допълвани от участието на UV бои, шалове и ръкавици.
Пробно подобно занимание имаше в Нощта на музеите, като интересът и на деца, и на родители беше огромен, казаха от библиотеката.
В другото ателие децата ще преоткриват природата, космоса, градовете чрез комбинация от текстове и сетивни възприятия. 
Ваканционната програма на библиотеката включва също вече станалите традиционни ателиета за финансово ограмотяване на децата „Къде растат парите“.
100-те места за юли и август бяха запълнени още при обявяването, каза Евтимова.