Русе винаги е бил просветен център, а неговите учители винаги са били пазители на духа, именно те са онези светли личности, пренесли и съхранили националните ценности през Възраждането, заедно с църквата, за да пребъде градът и да се множи неговата слава. Това каза вчера кметът Пламен Стоилов в своето кратко слово на първата градска церемония за връчването на наградите „Неофит Рилски“ на русенски педагози. Ежегодните отличия се присъждат от Министерството на образованието и науката на изявени учители и директори на детски градини, училища и обслужващи звена в сферата на образованието за дългогодишната им цялостна високопрофесионална трудова дейност в системата на народната просвета и приноса им в развитието на образователното дело в България. По традиция 
носителите на наградите се обявяват в навечерието на 24 май
но обикновено просветният министър връчва лично наградите на отличените от столицата. За останалите наградени призът пристига по пощата и като правило носителят го получава без специални ритуали. 
Тази година обаче началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева предложила на кмета Пламен Стоилов да придадат повече тържественост на този момент и той да се превърне в паметен за новите носители на престижната министерска награда, а не да премине в почти потайна тишина.
„Наследници на традициите, създадени от учителите през Възраждането, днешните преподаватели не само учат децата на знания, а възпитават младото поколение, като го подготвят да открие и развие своите таланти. 
Гордея се с нашите учители и директори
Благодаря ви като гражданин, като родител и като кмет“, каза Пламен Стоилов. И увери отличените, че винаги могат да разчитат на градската управа за разрешаване на всякакви проблеми. Отворени сме за сигнали, но също и за добри новини, каза още кметът. И посочи, че напоследък в общината пристигат не само оплаквания и тревожни съобщения за проблеми, но и много благодарности от родители и граждани. 
За нас е чест, че кметът Пламен Стоилов прие предложението да направим връчването на наградите „Неофит Рилски“ достойно и тържествено, каза началникът на РУО Росица Георгиева. Според нея подобава на град като Русе да поздрави специално своите носители на приза на МОН, още повече че те са представители на общински училища. Георгиева изрази и своите благодарности към всеотдайния труд на своите колеги и им пожела нови сили и нови успехи. 
Първа получи своята почетна грамота директорката на детска градина „Пинокио“ Ценка Тодорова. Тя обяви личната си благодарност към кмета и общинската управа, че двете сгради на детското заведение са включени в мащабния проект за обновяване. Ние от 10 години работим в градината, като 
правим всичко с европейско качество, а сега вече ще имаме и европейска база
каза Тодорва. 
Директорката на основно училище „Васил Априлов“ също обяви своите благодарности - и към общинската управа, и към колектива на училището, който е направил номинацията й. „Радвам се, че тази година наградите получаваме директори на училища, които не се намират в  центъра на града. Ние, които работим малко по-встрани, в градските квартали, не се трудим по-малко, дори напротив - но нашият труд обикновено се измерва не с шестици, а с малко по-различни неща“, каза Гергана Григорова.  
През 32-годишния ми стаж за първи път получавам такова признание, каза развълнуван директорът на основно училище „Никола Обретенов“ Емил Тюлеков. И увери: 
Аз ще бъда само един преносител на тази награда
която е колкото за мен лична, точно толкова и за целия колектив на моето училище“. 
Четвъртият директор, който получи приза „Неофит Рилски“, е Енчо Енчев, който от няколко години ръководи основно училище „Ангел Кънчев“. Радвам се да те поздравя с тази награда, обърна се към него кметът Стоилов и за останалите поясни: „С Енчо сме съученици и сме ергенували заедно“. 
Енчев отговори с малко по-дълга и по-емоционална реч. Пожелавам си - на себе си и на колегите, след тази министерска награда да бъдем оценени и в града, за който работим, и да получим и общинска награда за своите усилия, каза Енчев, очевидно визирайки факта, че и миналата година, и тази той беше номиниран за награда „Русе“, но си остана само с номинациите. След това настоя кметът да му обещае да посети неговото училище.
И аз искам реновирано училище
къде на шега, къде наистина заяви школският директор. И след признанието, че посвещава своята награда в памет на своята майка, която го е възпитала като честен човек, Енчев направи още едно предложение. 19 години бях директор на един русенски учител - Георги Киров, известен и като журналист, и като общественик - и през всичките тези 19 години съм се учил от него, призна Енчо Енчев. Той припомни, че Киров милееше за училище „Алеко Константинов“, негово дело е уникалната училищна астрономическа обсерватория, предмет на завист години наред. Предлагам да учредим награда на името на Георги Киров - за млад или за доказан и заслужил учител, каза Енчев. 
Идеята е добра и мисля, че ще бъде подкрепена, отговори веднага Пламен Стоилов и помоли Енчев да напише предложението си и да го депозира. Заедно с това
кметът обеща в скоро време да гостува в училище „Ангел Кънчев“
Награда „Неофит Рилски“ получи и преподавателката по български език и литература в Средното училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ д-р Марияна Георгиева. За нея това е хеттрик, казват приятели и колеги, като посочват вече получените от Георгиева призове „Учител на годината“ и награда „Русе“. Георгиева изрази своята признателност и увери, че за нея учителската професия е мисия и смисъл. 
Другият приз „Неофит Рилски“ бе даден на преподавателката от основно училище „Любен Каравелов“ Елена Лянова-Павлова, която не присъства на церемонията поради здравословни проблеми. 
Накрая всички си направиха обща снимка и се поздравиха отново за отличията и за оценката и признанието, които получават.