В нощта на убийството на 60-годишния таксиметров шофьор на николовския квартал Гагаля на 14 март 2017 година 17-годишният Николай Василев е бил три повече дрогиран от приятеля си Деян Цветанов. Това каза вчера пред съда експерт по токсикология, който заедно с колежката си имаха задачата да изготвят експертизата. Според нея двамата убийци на Валери Спиридонов са се дрогирали с марихуана и амфетамин и след това са тръгнали да изпълнят пъкления си план за убийство на таксиметров шофьор с цел грабеж.
 Както „Утро“ съобщи, Валери е бил наръган над 20 пъти с ловджийски нож с 18-сантиметрово острие, като единият удар е попаднал в белия му дроб и се е оказал смъртоносен. На практика обаче убийството е станало заради 62.10 лева, намерени в джоба на якето на шофьора и отмъкнати от двамата екзекутори.
Двамата убийци са мислели да продадат таксито за скрап в пункт за вторични суровини, но вероятно са се уплашили от извършеното от тях убийство и са избягали.
По данни на прокуратурата колата „Шкода Фабия“ е оценена от експерт на 4500 лева. В понеделник в съдебна зала бе продавачът на автомобила от Пазарджик Венцислав В., който малко преди убийството я е продал на Валери. Тогава тя не била в движение, тъй като двигателят е бил в багажника и купувачът я откарал с платформа до Русе. За сделката нямам сключен договор за покупко - продажба, не си спомням и за колко пари я продадох, но прехвърлянето трябваше да стане след привеждане на автомобила в движение, посочи пред съда Венцислав. След месец той започнал да звъни на Валери, но мобилният му телефон бил изключен и чак като го потърсили от полицията, разбрал какво се е случило.
Вчера експерт от „Точните таксита“, към които работеше Спиридонов, каза в заседанието, че като такси тази шкода в момента струва около 5000 лева, защото е оборудвана с всичко за тази дейност и двигателят е изряден, макар да е над 200 000 км. Като кола обаче цената е 3000 лева.