„Хайде да убием някого и да му вземем парите!“ Това е предложил единият от подсъдимите за убийството на тексиметровия шофьор Валери Спиридонов, който на 14 март 2017 година бе наръган над 20 пъти с ловджийски нож с 18-сантиметрово острие. Това твърди в показанията си пред полицията в досъдебното производство непълнолетният С.Й., с чийто разпит вчера продължи делото за зловещото убийство на 60-годишния мъж.
За зверството пред съда са изправени Николай Василев по прякор Глобуса и Деян Цветков - и двамата непълнолетни към момента на престъплението. 
За да изпълнят кървавия си план, те наели автомобила на Валери с поръчката да ги закара до Николово, където му посочили глухата уличка „Христо Ботев“. Целта на убийството била освен да ограбят шофьора, избран специално заради бялата си глава и респективно сметнат за по-лесен за преодоляване противник, да продадат и колата му за скрап. Обяснението за колкото жестокия им, толкова и глупав план, е лесно - соченият за физически извършител на убийството Николай бил под въздействието на коктейл от няколко вида алкохол и наркотици.
В края на краищата се оказало, че наскоро отпразнувалия 60-годишния си юбилей мъж е убит за 62.10 лева, колкото са намерени в него.
Вчера на подсъдимата скамейка за показания застана единствено 15-годишният ученик С.Й. /изписваме името му с инициали, тъй като е непълнолетен - б.р./, който се видял с Николай преди извършеното престъпление. Другият важен свидетел Йордан Йорданов в неделя вечерта бил приет по спешност в психоболницата в Раднево, където се лекува за наркозависимост. Преди време той бил изписан оттам, но предната вечер му прилошало и отново е приет на лечение, казала майка му пред полицаите, които отишли вчера да го доведат в съда.
С Николай Глобуса се познаваме отдавна, но Деян съм го виждал няколко пъти, започна разказа си пред петчленния състав на Окръжния съд осмокласникът. Преди убийството на 14 март миналата година той се видял с Николай и Йордан на беседка до блоковете зад „Олимп“, но вече не си спомнял какво са говорили. По думите му това е станало на път за тренировка по бокс в зала „Дунав“.
Защитата на двамата подсъдими обаче настоя показанията на С.Й. пред полицията в досъдебното производство да бъдат прочетени от съдията, защото между тях и сегашните показания на момчето имало противоречие. От тях се разбра, че в беседката Глобуса е казал на Йордан: „Хайде да убием някого и да му вземем парите“. Йордан не се съгласил за убийството, след което Николай написал във Фейсбук на приятеля си Деян по мобилния си телефон да донесе в беседката два ножа и две маски, за да ограбят някого за пари. След малко Деян пристигнал с два ножа - един ловджийски и един сгъваем, и две скиорски шапки с прорези на очите.
За мен нямаше нож и маска, но се съгласих да участвам в грабеж за пари, ако няма убийство, казал пред полицаите 14-годишният миналата година С.Й.
На същото мнение бил и дрогираният тогава Йордан. 
За целта бил съставен план за грабеж на таксиметров шофьор, според който Деян трябвало да седне до него, а Николай, Йордан и С.Й. на задната седалка. Като стигнат до гората край Николово, Деян трябвало да изрита шофьора извън колата, другите трима да го ограбят, после да го вържат за някое дърво, а колата му да предадат за скрап в пункт за вторични суровини. Впоследствие обаче Николай започнал да шмърка хероин, да се налива с уиски и бира и станал агресивен, след което С.Й. и Йордан се отказали да участват в грабежа, защото усетили, че нещата ще загрубеят. 
На другия ден С.Й. разбрал, че е извършено убийство на таксиметров шофьор и се сетил, че Николай и Деян са извършили деянието, след което бил повикан в полицията да даде показания като свидетел.
По първоначална информация Йордан не е казал на разпита си, че е имало предварителна уговорка за убийство на шофьора за пари, но дали това е така, ще се изясни в съда. 
На разпита на С.Й. е присъствал само той, а майка му е изчакала в коридора на полицията, каза един от адвокатите на защитата на подсъдимите. По думите му за педагог в протокола от разпита се е подписал сегашният началник на групата за борба с тероризма Слав Анастасов. Затова той поиска Анастасов да бъде призован в съда, за да обясни какво общо има с педагогиката и дали я е практикувал, ако има диплома за тази специалност. Прокурорът обясни, че по време на убийството Анастасов е бил инспектор в Детска педагогическа стая в ОДМВР, но адвокатът настоя това да го докаже самият той и съдът се съгласи с това искане.
Делото продължава и днес с изслушване на експертизи, а следващото заседание ще бъде в края на август. На него трябва да бъдат призовани Слав Анастасов, двама от неявилите се вчера свидетели, за които съдът поиска да бъдат обявени за издирване и да бъдат принудително доведени, както и нови трима свидетели, които на другия ден след убийството видели Деян и разбрали от него допълнителни детайли по престъплението.