Ппаметникът  на Паисий Хилендарски в градинката на училище „Отец Паисий“ ще бъде реставриран. Монументът, завършен през 1930 година, е в лошо състояние, с няколко проблемни зони и пукнатини и е възможно да се наложи и конструктивното му укрепване. Общината вече е задействала процедурата за изготвяне на инвестиционен технически проект.  
По паметника има две вертикални и четири хоризонтални пукнатини, както и множество малки пукнатини, които са запълнени с цимент или теракол при предишна реставрация. Освен това има и липсващи детайли - носът и горният ъгъл на библията. Като цяло пластичността на формата е започнала да се заличава и да се отмива с времето. За лошото състояние на паметника общинските съветници от Реформаторския блок алармираха още през януари миналата година.
Паметникът на Паисий Хилендарски е дело на русенския скулптор Владимир Владимиров, съпруг на една от сестрите на поета Гео Милев и един от създателите на Клуба на дейците на културата. Той е направен от гранит, варовик и мозайка, като е отлят на 6 модула. Състои се от постамент и скулптура с височина 3 метра, които времето не е пощадило.