На своеобразен ученически изпит бе подложена учителката по български език и литература в най-голямото русенско училище „Васил Левски“ Даниела Николаева. Но поводът не беше атестация или част от вълната странни до глупост малки и големи проекти, а 25-годишния професионален юбилей на старши преподавателката, на който е посветено интервю с нея в училищния вестник.
Благодарна съм, че вече 25 години работя в нашето училище и винаги съм срещала подкрепата на ръководството и на колегите. Благодарна съм за обичта на моите бивши и настоящи ученици, както и за това, че всеки ден идвам на работа с желание и с очакването, че и днес ще има поне един ученик, у когото думите ми ще оставят следа. Обичам децата, контактът с тях ми носи удоволствие и удовлетворение. Те ми помагат да запазя душата си млада и съм благодарна за това, допълва още преподавателката. Николаева се е научила никога да не казва „не мога“, защото често й се е случвало да се изправя пред трудности и да се страхува, че няма да успее, но с много усилия и постоянство да преодолява изпитанията, казва Николаева.
В училището с преподаване на източни езици и култури се обучават над 1600 ученици и работят 124 преподаватели. Много са педагозите, които са посветили целия си професионален път на учителската професия, и то в по-голямата си част в училище „Васил Левски“. Сред тях са началните учители Ганка Василева, Бонка Станчева, гимназиалните Славка Кръстева, Олга Панайотова и други.