Карбон, оптимизирана форма, подобрена аеродинамика и ново окачване с подобрени характеристики свалиха теглото на електрическия болид на Русенския университет DTT3, който за трета поредна година ще участва в най-популярното и авторитетно състезание за иновации в мобилността - екомаратона на „Шел“. Автомобилът е свалил 25-28 килограма или 40% от теглото си, което дава основание да вярваме, че ще постигне амбициите си да подобри чевствително досегашните си постижения в категорията си - „Прототипи“.
Специално внимание е отделено на снижаването на механичните загуби в трансмисията и всички подвижни елементи, а зад изцяло обновения, ергономичен и информативен волан ще се сменят Илияна Минковска и Елица Накова. В състезанието за максимален пробег с минимално количество електроенергия ще им помага специален уред, който ще оптимизира разхода.
Към традиционния университетски екобоец тази година се присъединява още една кола на бъдещето - HydRUr3, която ще дебютира в категорията „Градски тип“ и така ще стане част от историята на българското участие в екомаратона, в който страната ни за пръв път ще бъде представена от два отбора от едно и също учебно заведение.
Както личи от името му, моделът, който миналата година участва в Истанбул във въведените от „Шел“ предварителни серии и спечели награда за дизайн, се задвижва с водород. Сега амбициите на екипа са да влезе сред десетте най-добри в своята група.
Състезанието ще се проведе в рамките на фестивала „Изгради бъдещето“ от 5 до 8 юли в олимпийския парк „Куин Елизабет“ в Лондон. У