В началото на 2000 година автомобилните производители започнаха да поставят в климатичната система специални филтри, защитаващи салона от прах, пясък и други мръсотия. Стандартният вариант на този елемент се прави от тънка хартия с електростатичен заряд, пропита със специален разтвор. След това се появиха още различни филтри, които защитават салона не само от пясък и прах, но и от вредните емисии, миризми и различни бактерии.
Как да разберем, че филтърът в салона на автомобила ни е за смяна? Предлагаме ви 4 прости признака, които показват, че има проблем с този елемент и се налага той да бъде заменен.
Миризма в салона
Най-често за износването на филтъра може да се разбере по характерния мирис, който се появява в салона. Ако този детайл не е сменян от доста време, той става източник на неприятен аромат от натрупаната в него мръсотия. Срокът за смята на филтъра е посочен в инструкцията за ползване на автомобила - между 10 000 и 20 000 км пробег, в зависимост от модела.
Трябва да се отчете, че този срок е определен от производителя с оглед на използването на колата в нормални условия. Ако живеете в гъстонаселен град и прекарвате много време в задръстванията, срокът на годност на филтъра може да се съкрати наполовина. А това означава, че той трябва да се сменя поне веднъж на 6 месеца.
Прах от въздуховодите
Понякога при включване на вентилацията може да се види дори с просто око, как заедно с въздуха в салона влиза и струя прах. Задръстеният филтър става благоприятна среда за поява на плесен и заедно с прахта и пясъка в купето влизат и бактерии. А те могат да бъдат източник на инфекциозни болести.
Проблем с вентилацията
Запушеният филтър влошава работата на системата за вентилация и намалява въздушния поток, който влиза в салона. Така през лятото се повишава температурата в автомобила, а през зимата отоплението работи по-зле. При това климатикът е подложен на допълнително натоварване, което се отразява на неговата работа и съответно на ресурса му. Така че не бива да се пести от смяна на филтъра, още повече че тя не е толкова скъпа. Не е за препоръчване този важен детайл да се чисти или измива. Ако е износен, той рано или късно ще престане да върши работа, затова е по-добре да се замени с нов.
Запотени стъкла
За проблем в климатика и системата за вентилация заради износен филтър може да се разбере и от изпотяването на стъклата. Това може да покаже и до каква степен е замърсен филтърът. Факт е, че свалянето на този елемент не представлява трудност, така че почти всеки може да види доколко той е увреден. Все пак при някои модели достъпът до филтъра все пак не е толкова лесен и се налага свалянето на други елементи от салона. Затова експертите препоръчват посещение в сервиз, където тази работа ще бъде свършена по-добре.