Пъстро шествие, в което се включиха представителни групи от русенските училища, премина по централната улица „Александровска“ и спря на площада пред общината във вчерашния празничен ден. По наложила се в последните няколко години традиция шествието водеха мажоретки, а след тях крачеше Духовият оркестър, който изпълняваше обичани български маршове. В първите редици на дефилиращите бяха кметът Пламен Стоилов, генералният консул на Русия Андрей Громов, зам.-областният управител Валентин Колев, председателят на общинския съвет Христо Белоев, началникът на просветното управление Росица Георгиева. Сред тях бе и народният представител Искрен Веселинов. 
Тържествената част започна с инструментално изпълнение на химна „Върви, народе възродени“ от Духовия оркестър, но никой не се сети да прикани децата и гимназистите да запеят. Второто парче беше ча-ча-ча, на което мажоретките изпълниха втория си танц с български национални байрачета. След това водещият обяви, четейки сценария, че „над 2000 гласа като един започват да словят с премъдростта и светлината на българската говореща азбука СЕГА...“. И по-малките ученици на площада започнаха да четат специално раздадения им текст, който е с претенцията за съвременен превод на глаголицата. Оказа се, че нескопосаният опит е на жена на име Александра Делова, юрист по образование, но с трайни увлечения по „тайните на историята“, привърженик на мистериозни обяснения на факти от миналото, в това число и на тезата, че траките и българите са един и същ народ. Защо нейната интерпретация на глаголица, в която има и откровени неточности, трябваше да се скандира на площада - това остава загадка, която обаче навява асоциации за пионерските и комсомолските рецитали отпреди 30 години или за „Ом мани падме хум“ на тибетските монаси. И най-малкото е неуместно за ден като вчерашния. 
 След рецитацията, високопарно наречена „глаголене“, кметът Пламен Стоилов върна равновесието с поздрав към учениците, учителите и гражданите, които се бяха събрали на площада. Той припомни, че тъкмо азбуката е допринесла за съхраняването на нацията и за нейния възход, като пожела на всички да продължават традициите и да вървят към нови успехи.