На церемония, продължила два часа, вчера бяха връчени тазгодишните награди „Русе“, с които се удостояват изявени преподаватели, учени и хора на изкуството. 
По традиция в раздела „Образование и наука“ номинациите бяха във всички категории, като в някои от тях имаше и по две предложения. Също по традиция председателят на общинския съвет проф.Христо Белоев връчи наградите в този раздел. 
Веселка Петрова, старши преподавател в Европейското училище получи приза в категорията предучилищно и начално образование, а преподавателката по литература в Дойче шуле д-р Марияна Георгиева взе наградата при номинираните за основното и средното образование. Призът за учителски екип бе даден на основно училище „Любен Каравелов“. Наградата за екип или образователна институция получиха преподавателите по дизайн в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и градоустройство Ясен Тодоров, инж.Стела Горчева, Моника Йорданова и Стоян Димов. За цялостен принос в образованието със статуетката бе отличен основателят на катедрата по класическа китара в Националното училище по изкуствата Иван Кочев. 
В раздела за висше образование наградите „Русе“ бяха дадени на декана на факултет „Природни науки и образование“ доц.Десислава Атанасова, на проф.Даниел Братанов и на Центъра по иновации и образователни технологии към Русенския университет.
В раздела „Изкуство и култура“ наградите „Русе“ връчи кметът Пламен Стоилов. Тук се оказа, че номинации има само в три категории: за изобразително изкуство, за колектив и за цялостен принос. Първата награда получи известният не само в Русе, но и далеч зад пределите на България художник Николай Караджов. Във втората за пореден път бе отличен екипът на общинския отдел „Култура“. За цялостен принос едното предложение е било за директора на Художествената галерия изкуствоведа Елена Великова, за иновативната й галеристка и кураторска дейност. Наградата обаче получи Мария Матеева, позната на по-възрастното поколение русенци като актриса от Кукления театър и негов директор в един предишен период. В мотивацията за връчването на приза бе посочено, че той й се дава и по повод на нейната 75-годишнина. 
По време на церемонията бяха обявени и наградите „Студент на годината“. Новите носители на този общински приз са Ива Великова от Медицинския университет в София, Розен Григоров от Медицинския университет във Варна и Кристиян Начев от Русенския университет. И тримата младежи са студенти в трети курс. 
Емоционално получи своя приз „Млад творец“, който се дава в памет на актьорите Георги Стефанов и Яна Стефанова-Хернани, абитуриентката Мери-Ан Савова. Тя получи приза за таланта си на танцьорка в балет „Импулс“ и просълзена благодари на балета, на Младежкия дом и своя баща Мариан Савов, като припомни, че преди година и той, и тя се просълзиха на същата сцена, когато Савов получи наградата „Русе“. 
Връчването на наградите се редуваше с концерт на изявени русенски деца и младежи. Залата беше препълнена с народ - най-вероятно заради свободния вход, но по някое време по-възрастните започнаха да си излизат, като мърмореха, че са очаквали „друго нещо“. Обичайно през цялата церемония не спираха да звънят мобилни телефони и баби, които явно не знаеха как да ги изключат, надълго и нашироко обясняваха къде са и какво правят.