Празничната атмосфера завладя цяла България на 24 май.

Хиляди учители, ученици и хора на духа, просветата и културата изпълниха улиците и площадите на големите градове.

Празникът във Варна започна с фолклорна композиция на площад "Св. Св. Кирил и Методий", а във въздуха полетяха балони с буквите от кирилицата.

По традиция шествието беше предвождано от училище "Кирил и Методий". През тази година то беше съставено от 69 блока, като се включиха хиляди деца от детски градини, ученици и студенти, както и техните учители.

Хиляди ученици и учители от Пловдив шестваха в центъра на града. Множеството тръгна от паметника на светите апостоли и премина през главната улица на града. То бе водено от мажоретен състав на училище „Кирил и Методий” и духов оркестър.

Десетки хиляди учители, ученици, техните родители и дейци на културата се включиха в най-мащабното до сега празнично шествие в Бургас. Музика на живо, изпълнена от градския духов оркестър, озвучи парада.

Празнично шествие за 24 май и в Русе. Два лъча от училища и детски градини преминаха по главната улица, водени от духов оркестър и мажоретки. На площада прозвуча и химнът "Върви, народе възродени", чийто текст е написан от Стоян Михайловски в Русе преди 126 години. Учениците почетоха делото на двамата братя с текст за смисъла на глаголицата.