Що за клуб е „Царско село“? Приумица, каприз или хоби на един богат човек, който се казва Стойне Манолов. Вероятно в началото е ставало дума за хоби, но в него вече са вложени прекалено много пари.
„Селото“ е основано през 2007 година. Базата му се намира на едноименния комплекс на околовръстното шосе в София, близо до едни от най-бързо развиващи се и желани квартали „Манастирски ливади“ и „Витоша“. Като състоятелен човек Манолов може да си позволи лукса да създаде първо школа, а после и мъжки отбор. Парите идват от верига казина и игрални зали. Модерно е за хора с възможности. Например друг столичен бизнесмен - Румен Чандъров, тръгна да възражда клуб „Септември“.
Общото между двата проекта е, че и „Царско село“, и „Септември“ играят пред шепа хора. Но пък стопаните им са амбициозни. Единият вече има отбор в Първа лига, сега и другият напира да се радва на тим с елитен статут. Ако това стане, Първа лига ще е купон с още един „гранд“ без публика.
Стойне Манолов е бивш футболист. В началото на 80-те години играе като ляв външен халф на „Марек“ и „Локо“ /Сф/, а веднъж идва на проби в „Дунав“ и дори играе в контрола срещу „Динамо“ /Букурещ/, но е освободен и не остава в Русе.
Затова пък във времето напипва нишата, в която се изкарват много пари и днес е един от най-богатите мъже в България. А пред такива мъже има съдии, които се чудят как да угодят.
„Царско село“ приключи сезона като трета сила във Втора лига. Негов старши треньор доскоро бе бившият наставник на „Дунав“ Веселин Великов, който бе уволнен, но остана на работа в клуба. Със сигурност той знае всичко за русенския тим, но ще е любопитно дали ще го видим днес на стадиона в Коматево.
Наследник на Веско стана Велислав Вуцов, по-известен като син на сочения като Сив кардинал на българския футбол Иван Вуцов. Казват, че връзкарят Вуцов-старши разбира много от маневри и комбинации. Нямал равен.