Средната цена на договорите за наем или аренда на земеделска земя, сключени в Русенско през 2017 година, е 53 лева на декар, изчисли националната статистика. През миналата година са регистрирани общо 44 908 споразумения между собственици на ниви и земеделски производители, които ги обработват. Договорите са за отдаване на общо над 1 милион декара земеделска земя.
Статистиката потвърждава наблюденията на множество анализатори, че най-скъпо се наемат нивите в община Сливо поле - средната рента там е била 63 лева на декар през миналата година. Следват Русе с 60 лева, Ветово - 52 лева/дка, Иваново и Ценово с 51 лева/дка, Две могили и Борово - 49 лева. Най-малко плащат арендаторите в община Бяла - по 47 лева за декар.
Най-много договори за отдаване на земя са сключени в община Иваново - 8726 за 210 000 дка, и община Русе - 8726 за 198 000 дка. Във всички други общини от областта оборотите са наполовина.
Земята в Русенско е сред най-качествените и плодородни в страната и това се потвърждава от данните на статистиката. Очаквано най-скъпо се наемат нивите в Добричко - средно по 87 лева за декар. В област Силистра рентите са около 77 лева/дка, а в близкия ни Разград - 58. На четвърто място е Варна с 56 лева, а Русе с 53 лева/декар заема петото място в класацията. 
Южна България, която иначе ни бие по повечето икономически показатели, като цяло е много по-зле в сферата на селското стопанство. В региона на Стара Загора, която се смята за център на земеделието заради голямото изложение „БАТА Агро“, болшинството арендатори не дават повече от 30 лева на декар.