Един солиден юбилей става прекрасен повод читалище „Искра“ в град Борово да припомни своята богата и пълна със събития и изяви история. Тази година културният институт навършва 120 години - 12 десетилетия, пълни с разнообразни инициативи, родолюбиви начинания, интересни и запомнящи се срещи и разговори. Празникът бе отбелязан снощи с голям концерт, в който участваха всички танцови и певчески групи на читалището. Официални гости бяха танцова формация „Кукери“ с ръководител почетния гражданин на град Борово Цецко Колев, както и младата певица Благовеста Димитрова.
Началото е поставено през 1898 г., когато за учител в с.Горна Манастирица (сега Борово) бил назначен Димитър Косев. Тогава се създава и първото читалищно настоятелство, а първият негов председател е именно  Димитър Косев. През годините читалището е било мястото, където хората са се събирали, за да се радват на самодейни театрални постановки, за сказки по полезни и актуални теми, за обмяна на мнения и за разгръщане на местните таланти. И, разбира се, за да четат книги от библиотеката на читалището, която постоянно се обогатява с нови издания. Една от паметните награди за читалище „Искра“ е орденът „Кирил и Методий“ първа степен, която институтът получава за 75-годишнината си. 
Днешната сграда на читалището е построена през 1969 година 
със средства от самооблагането. В нея има и една специална придобивка - оборудван театрален салон за около 350 души, както и чудесна образцова библиотека. 
Един от дългогодишните секретар-библиотекари е Георги Иванов Енчев-Попов, който отдава над 35 години на читалищното дело. От 1972 г. като библиотекар е назначена Светла Петрова Цвяткова, която по-късно е избрана за секретар и повече от 37 години работи за просперитета на културния институт. От 2007 г. за секретар на читалището е избрана Атанаска Иванова, за библиотечната дейност отговаря Петранка Петкова. 
Като председатели на читалището са работили Ангел Патев, Тодор Игнатов, Стоян Иванов, Груди Тодоров, след 1966 г. председатели са Иван Маринов Дойчев, Димитър Калчев, Марика Гавраилова, Йордан Максимов, Петя Сотирова и Милка Колева Митева, а от 2012 г. тази позиция се заема от Мариана Минева.
Читалищната библиотека в Борово е духовен и информационен център и заема водещо място в дейността на читалището. 
Библиотечният фонд наброява 42 686 издания 
и помага на посетителите да си набавят нужната информация. 
Съвременното читалище „Искра“ се утвърди като едно от водещите в област Русе, то активно работи по европейски и местни проекти и се стреми да поддържа солидната си материална база и самодейните колективи. 
В началото на 90-те години са създадени два детски състава - детско танцово студио „Искрица“ и танцова формация „Ритмика“. През школата на двата състава са минали стотици боровски деца, които са представяли читалището и общината на различни международни и национални фестивали.
„Искрица“ е създадена от художествения ръководител Цецко Колев през 1993 г. и четвърт век пресъздава красотата на българските народни ритми. За този период през тази школа са преминали над 1000 малки танцьори, а в репертоара на състава има над 50 танцови постановки. Децата имат над 250 изяви в програми, конкурси, фестивали и самостоятелни концерти и са донесли много награди, златни и сребърни медали, почетни грамоти и купи. На тяхното изкуство са се радвали зрители по сцените на Франция, Румъния, Турция, Испания, Молдова, Германия и Италия. За цялостна творческа, хореографска и музикално-педагогическа дейност ръководителят на състава Цецко Колев през 2002 г. бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Борово“. Ръководители на състава през годините са били хореографите Илия Колев, Калоян Колев, Димитър Гайдаров, Милчо Николов, а от 2012 г. е хореографът Иван Янков.
Със сърце и душа се отдават на латино ритмите, на диско музиката и руските народни танци и малките боровчани от танцова формация „Ритмика“ с художествен ръководител хореографа Ирина Иванова от руския град Екатеринбург. При подготовката на танцовите постановки участие взема и хореографът Иван Янков, като двамата ръководители 
приемат във формация „Ритмика“ и деца дори от детската градина
От началото на 2015 г. е сформиран и най-новият танцов клуб към читалището - „Боровски ритми“, който възниква по инициатива на група съмишленици. Негов ръководител е хореографът Иван Янков. Репертоарът на клуба вече наброява над 20 хора, но по-важното е, че има и сценични танци с хореография. 
Театралният състав е с дългогодишни традиции, а за първи път през 2010 г. се игра театър на открито. Подготовката за тази възстановка започна още в началото на лятото и над 80 самодейци получиха роля в „Един пазарен ден от началото на 20 век“. Сред сергиите на майсторите зрителите видяха бъчвар, сарач, обущар, дърворезбар, ваксаджийчета. Не липсваха и най-важните герои като кмета, попа и чорбаджията с цялото си семейство. 
Много колоритна беше групата на градските дами, издокарани с шапки 
и официални тоалети. Малки и големи вкусиха от мекиците, които приготвяха мекичарките в медния тиган на открит огън, вестникарчетата продаваха от специалния брой на вестник „Боровчанинъ“, а чорбаджийското семейство избираше даровете за предстоящия годеж на сина си, не липсваха губерите и цветните халища по оградите. 
В репертоара на театралния състав от последните 10 години незабравими ще останат постановките „Женско царство“, „Службогонци“, „Свекърва“ и „Михал Мишкоед“.
От почти 10 години към читалището съществува литературен клуб „Пламък“, който се ръководи от дългогодишния библиотекар и творец Светла Цветкова. След издадената през 2011 г. първа стихосбирка на боровчани „Борови иглици“ последва издаването със съдействието на общината и на „Борови иглици 2“ по случай 30-годишния юбилей. В момента се работи по третата книга със същото заглавие, която е с посвещение на 120-годишнината на читалището в Борово.
Групата за автентичен фолклор „Горазд“ и певческа група „Боровчанки“ са носители на златни и сребърни медали от събора в Копривщица. Притежават 
хърцойска и балканджийска автентична носия на повече от 100 години
Самодейките са пресъздали повече от 10 обичая. Кравай, Бабинден, Нашиванки, Песчево дети и Русалска неделя бяха заснети от две български телевизии и бяха излъчени в предаванията „Фолклорът“ и „Българска душа“. Репертоарът на „Боровчанки“ включва десетки песни, повечето от които са автентични и характерни за Северняшкия край. 
Клуб „Сръчни ръце“ с ръководител Соня Денева работи с деца от 3 и 4 клас в училището. Децата подготвиха  коледните и мартенските базари, на които изложиха изработените от тях коледни сувенири и мартеници. 
Клуб „Хоби“ редовно организира изложби от произведения на везбарското изкуство - гоблени, карета,плетива, изработени от сръчните ръце на боровчанките. 
По проект на читалището, спечелил подкрепа от Министерството на културата през 2008 г., бе поставено началото на фолклорен фестивал в Борово. Нашата идея беше да съберем самодейци от цяла Северна България, така се роди и името на фестивала по предложение на Димитър Черняев - „От Дунав до Балкана“, разказват от читалището. На фестивала си дават среща изпълнители от различни жанрове на музикалното и танцовото изкуство и с всяка изминала година желаещите да се изявят нараства.
В началото участниците бяха 400, а в последните години вече са над 2000
Досега са гостували самодейни колективи от всичките 13 области на Дунавската равнина. Фестивалът се провежда под патронажа на кмета на Община Борово по време на Деня на общината 5 септември и винаги започва с дефиле на участниците. Миналогодишното, десето юбилейно издание започна с дефиле, водено от факелен огън, с който кметът Валентин Панайотов запали фестивалния огън. За първи път бяха поканени майстори на различни занаяти, които се разположиха в Алеята на занаятите. Специално беше оформен кът за снимки, който наподобяваше селски двор - с голяма порта, шарена каруца, геран, мях за разпалване на огъня, люлка за децата и есенни плодове и зеленчуци от нашите градини. Подредена бе и изложба „Историята на фестивала в снимки“. По традиция на фестивала се приготвят хърцойски ястия, сладък сватбен булгур и комбастъ - с тях общинското предприятие за обществено хранене кооперациите „Бай Гатю“ и „Еделвайс“ черпеха гостите на откриването. 
Юбилейното издание на фестивала „От Дунав до Балкана“ със сигурност ще остане едно от най-запомнящите се събития, организирани от боровското читалище „Искра“. С не по-малко ентусиазъм и желание работещите в културния институт вече обмислят с какво да изненадат и участниците в следващото, 11 издание, което ще се състои наесен. Успоредно с това те продължават да вършат и своята ежедневна работа - за да остане читалище „Искра“ най-верният спътник и приятел на боровчани в тяхното ежедневие и в тяхната потребност от култура, информация, изкуство и празник.У