С по 20 лева се вдигат таксите за половината от специалностите в Русенския университет, съобщи вчера ректорът чл.-кор.проф.Христо Белоев. Между 330 и 360 лева на семестър ще плащат студентите от Здравния факултет, където са едни от най-търсените специалности като кинезитерапия, медицински сестри, социални асистенти, уточни Белоев. Най-ниски остават таксите във факултети като „Бизнес и мениджмънт“, в икономическите и педагогическите специалности - 210 лева на семестър. 
8 от предварителните изпити вече са проведени, от възможността да кандидатстват и да се запишат предварително са се възползвали около 310 младежи. Общо очакваме новите студенти да бъдат около 2000 души, които ще се обучават по 49 специалности. Нова специалност ще бъде софтуерното инженерство. След като била включена в предварителния прием, обявените 20 места били запълнени незабавно и сега управата на РУ обмисля да отпусне допълнителни бройки. Така станало и с половината от местата за медицински сестри и акушерки, които за първи път били обявени предварително. Сега кандидатите ще се състезават за останалите 35 места по тези специалности. 
Добре вървял приемът във филиала на РУ във Видин, където се очакват над 150 студенти. Петима преподаватели пък ще бъдат изпратени да преподават в Тараклийския университет, а РУ възнамерява да въведе там нова специалност - земеделие и транспортна техника. 
След 18 юни ще бъдат отворени допълнителни офиси за прием на кандидатстудентски документи. Изпитите са на 30 юни и 1 юли, а първото класиране ще излезе на 2 юли.
Няма да си позволим да даваме джипове, таблети и екскурзии, защото нашите ценности са съвсем други, ние се стремим да възпитаваме и да готвим младежите за професионална реализация, заяви ректорът. Иска ни се да има много кандидати, за да можем да правим селекция, но за съжаление завършващите средно образование намаляват все повече, коментира Белоев. И призна, че след първия семестър и след първата година в РУ обикновено отпадат над 30 процента от студентите, а в инженерните специалности този процент е 50.