Системата за провеждане на първенството в Първа лига наистина е уникална. 
В реванша срещу „Пирин“ мъркалите като котенца през цялото първенство „бистришки тигри“ записаха едва втората си победа, но това е достатъчно, за да стигне „Витоша“ до решителен мач с „Локомотив“ /София/ за оцеляване в елита. А пиринци изпаднаха, които бяха 11-и през редовния сезон, изпаднаха директно. При това след като бяха порязани с гол от засада, която можеше да се види и от самолет. Какво от туй, че съдията Станислав Тодоров и колегите му направиха брутална грешка? Резултатът си остава и „Пирин“ бе погребан!
Другият абсурд е, че отборите от Втора лига ще имат пет дни за почивка до плейаутите. За „Дунав“ обаче почивка няма. Мач в понеделник, тренировка вчера, пътуване днес към Пловдив и хайде по екип утре в Коматево.
Справедливо ли е? Не е, ама кой те пита! Скочиш ли, онези мъдреци от Дисциплинарната комисия ще измислят глоба „за уронване на престижа“ или по някой друг параграф. 
Както изглежда, целта е да се направи Първа лига със софийски отбори. Да, „Витоша“ може и да изпадне, но пък в играта ще влезе отборът на „Локо“ /Сф/. На „Царско село“ съдиите помагат диво през цялото първенство. Докъде ли могат да стигнат?
Такъв е българският футбол. И с най-модерната система първенството си е на същото клето дередже с шуробаджанащина на всякакво ниво.