Една стара своя болка и един много сериозен проблем са на път да решат майсторите от Дунавската задруга на художествените занаяти. Сръчните пазители на народните традиции, изпод чиито ръце излизат дърворезби, красоти от ковано желязо, прелестни шевици и кукли, бижута и икони, неведнъж са споделяли притесненията си, че няма на кого да предадат своите умения. От това лято Дунавска задруга подема нова инициатива - през юли ще отворят врати осем работилници, в които майсторите канят деца и младежи да видят как се изработват красивите предмети, а и сами да опитат да сътворяват подобна хубост. 
Миналото лято направихме пробно подобно нещо, като за кратко време приехме дечица по проект на друга организация да им покажем нашите занаяти, каза Татяна Колева. Когато тя и колегите й видели какъв интерес проявяват и хлапетата, и техните родители, решили тази година сами да отворят летните работилнички. 
Вече сме готови с организацията на нашите летни ателиета
каза Колева и ги изброи. Две от работилниците са по дърворезба - там обучаващите майстори са Ангел Митрофанов и Иван Чешмеджиев. Същото важи и за ателието по дървостругарство, което ще води майстор Йордан Петров. Децата, които ще работят под тяхно ръководство, трябва да са навършили 15 години. При иконописката Петя Антонова могат да се запишат момичета и момчета с вкус към рисуването, стига да са навършили 12 години. В останалите ателиета децата трябва да бъдат над 10-годишни: това е 
работилницата по везба на Севим Ганева
ателиетата по плетиво на една кука при Мария Браткова и по изработване на бижута от мъниста при Десислава Тихолова. Таксата за ателието по иконопис е от 80 лева, а за останалите занимания - по 55 лева на дете. Групите няма да бъдат много големи, за да може да се обърне внимание на всяко дете, каза Колева. Материалите и инструментите, с които ще се работи по време на заниманията, ще бъдат предоставени безплатно, поясни тя. Записванията вече могат да се правят - на телефон 0888 442 488, във Фейсбук профила на Дунавската задруга или на e-mail [email protected] Заниманията ще бъдат през юли - някои от групите ще работят от 2 до 7 юли, други - от 9 до 13-и. 
Докато очакват да се съберат русенчетата, които имат желание да усвоят народните занаяти, 
в Дунавската задруга се стягат да посрещнат други гости
На 6 юни пристигат група от 11 майстори от украинския град Болград и от Одеса, както и студенти от университета в Измаил. Групата от бесарабски българи ще води Михаил Брошков, който буквално преди дни бе избран за ректор на Одеския държавен аграрен университет. Самият Брошков е роден в село Красноармейско в Болградски район, на 26 април той спечели изборите за ректор на висшето учебно заведение, в което работи от години, като с това счупи своеобразен рекорд, сменяйки предишния ректор, задържал се на този пост цели 22 години. 
Бесарабските майстори ще гостуват при гимназисти 
в Националното училище по изкуствата и в Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура, като два дни ще им предават своите умения и таланти и в ателиетата в Дунавската задруга. Както „Утро“ писа, гостуването ще се състои в рамките на проекта на Дунавската задруга „Със знание да помним историята, да пазим традициите, да посрещнем предизвикателствата на бъдещето“, който спечели финансова подкрепа от общинската фондация „Русе - град на свободния дух“. Болградските и измаилските българи ще разкажат моменти от историята на своите предци, които са се преселили от България в земите край Одеса по време на турското робство. Те ще покажат и занаяти, които са наследили от своите баби и дядовци и които пазят с любов и преданост българските корени.