На 30 май летя за Истанбул, оттам имам полет до Атланта, а на 1 юни тръгвам по Апалачката пътека. Това съобщи вчера на пресконференция 31-годишният русенски пътешественик Петър Ванев. До края на септември той възнамерява да покори втория североамерикански маршрут от т.нар.Тройна корона. Първия Петър преодоля миналата година, когато успешно измина Тихоокеанския хребетен път и стана първият българин, който се е справил с това изпитание. 
„Тогава тръгнах с лични мотиви, но това се превърна в кауза. В един момент си дадох сметка, че хората, които срещах по пътя, никога преди това не бяха срещали българин. И осъзнах, че нося отговорността за техните впечатления“, каза младият мъж.  
За прехода по протежението на планинската верига Апалачи русенецът има финансова подкрепа от общинската фондация „Русе - град на свободния дух“. Преценихме, че той би могъл да бъде един достоен посланик на Русе и на свободния дух, каза изпълнителният директор на фондацията Ели Минкова. Тя обясни, че предложението за подкрепата, а също и Петър Ванев да стане едно от лицата на Русе, е постъпило при тях от сдружение „Поломие“. 
Едно от големите ми притеснения ще бъдат кърлежите по пътя, защото пристъп на лаймска болест може да усложни и забави придвижването ми, каза Петър Ванев, който взема мерки за третиране на екипировката си с препарати. 
Други предизвикателства са влажният климат - поради близостта на Атлантика, физическата натовареност, рискът от травми и изпитанията за психиката, смята пътешественикът. 
За 2019 година той планира да покори и третия лъч на Тройната корона - Континенталния преход, който е с дължина 5000 км. Преди това обаче, най-вероятно до края на тази година, издателство „Вакон“ трябва да издаде неговата книга за Тихоокеанския хребетен път.