Ремонтът на т.нар. тапа на Дунав мост започна вчера с промяна на организацията на движение на граничния пункт. Докато трае строителството, пуснатото през февруари трасе „Изток“, предназначено за трафика от Румъния, ще бъде затворено и целият транспортен поток ще върви по старото трасе.
Днес стартират строителните работи. С тях е натоварена русенската фирма „Пътперфект“, която по разчет трябва да приключи дейностите до септември. Запознати с ремонта обаче смятат, че до края на юни или началото на юли двете двулентови платна към Мартен ще бъдат готови.
Както „Утро“ вече съобщи, строителните работи включват изграждане на колектор встрани от пътя, в който ще вървят водопроводът, електричеството и другите комуникации към Източна промишлена зона.  След това ще бъдат изградени двете разширени трасета на входа и на изхода на Русе към Силистра.
Ремонтът е необходим, но няма да реши проблема със задръстванията на изхода на Русе към Силистра. Единственият вариант за трайно нормализиране на ситуацията е изграждането на втори мост край Русе, тъй като сегашното съоръжение не е проектирано за толкова голям брой превозни средства и няма достатъчно пропускливост със своите две ленти - по една във всяка посока, заяви преди седмица областният управител Галин Григоров.