Три дебюта на солисти на Софийската опера, които са родени в Русе и са получили първата си музикална подготовка в родния град, бележат триумфа на  националната опера в един от най-именитите музикални театри в света - Болшой театър в Москва. 
В тетралогията на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга“ за първи път на престижната московска сцена пяха Мартин Цонев, Даниел Острецов и Радостина Николаева. Басът Мартин Цонев е в ролята на главния бог Вотан, предводител на всички останали богове. Тенорът Даниел Острецов пее партията на Логе - бога на огъня и съветник на Вотан, хитър, непостоянен и коварен. Сопраното Радостина Николаева излиза като Гутруне, сестра на вожда на гибихунгите Гунтер. 
Освен тримата артисти, които за първи път излизат на московска сцена в тяхната инак богата кариера, в мощния Вагнеров цикъл има още едно русенско участие: Мариана Цветкова, която пее ролята на Брунхилда. 
Двете русенки ще участват във финалната четвърта част на мащабната тетралогия на великия германски композитор. Мартин Цонев и Даниел Острецов вече имаха своите звездни мигове в Болшой. 
Русенските артисти имат солиден принос за възхитените мнения на специалисти и ценители по повод на българския гастрол. Особено внимателно руснаците наблюдават именно четирилогията „Пръстенът на нибелунга“, тъй като при все че е една от световнозначимите оперни сцени, Болшой театър няма собствена продукция на Вагнеровия „Пръстен“. От Болшой не скриват, че са изумени как изобщо Софийската опера се е нагърбила с толкова амбициозен проект. Впрочем, ето какво мисли Мартин Цонев за спектакъла: „Постановката е безсмъртна - толкова логична и толкова детайлна. И увенчава Вагнер. Самата немска и световна публика го потвърди“. Основания за това на родения в Русе бас му дават извънредно успешните гастроли на българския Вагнеров цикъл в Япония, но най-вече в родината на композитора. 
Мариана Цветкова е известно име не само в България, но и далеч зад пределите на страната. Родена е в Русе, завършва Музикалното училище „Проф.Веселин Стоянов“, а след това и Музикалната академия „Проф.Панчо Владигеров“, специализира при Борис Христов в Рим, като е последната ученичка заедно със солиста на Русенската опера Пламен Бейков. Началото на международната й кариера е в Миланската Скала през 1999 г. Пяла е на сцените в Мюнхен, Токио, Дрезден, Рио де Жанейро, Лион и др. В репертоара й има роли от опери на Верди, Пучини, Рихард Щраус, Рихард Вагнер, Бетовен.
Даниел Острецов е роден в Русе, завършва Музикалното училище и Музикалната академия. През 2008 г. специализира при Мирела Паруто и Антонио Боае в академията „Борис Христов“ в Рим. През 2007 г. дебютира в САЩ в ролята на Граф Алмавива от „Севилският бръснар“ от Росини и на Дон Базилио „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт. В репертоара му има роли от творби на Росини, Моцарт, Верди, Пучини и др. Има множество спектакли и концерти в Италия, Австрия, Германия, Холандия, Дания и САЩ. 
Мартин Цонев е наследник на рода на предприемача Гатьо Цонев, един от създателите на емблематичното за Русе Доходно здание. Бащата на Мартин - Стоил Цонев, в продължение на 47 години е корепетитор в Операта. Мартин Цонев завършва Техникума по дървообработване и вътрешна архитектура, след това започва да следва промишлен дизайн в Русенския университет, но разбира истинското си призвание. Подготвя се при вокалния педагог Георги Делиганев и постъпва в Музикалната академия. Наред с оперните му превъплъщения като Атила, Вотан, Борис Годунов басът не крие пристрастията си към дет метъла и мелодичните рок балади. 
Радостина Николаева завършва Музикалното училище в родния Русе и оперно пеене в НМА „Проф.Панчо Владигеров“, усъвършенства се в майсторския клас на Анна Томова-Синтова. През 1998 г. дебютира на сцената на Русенската опера в ролята на Дона Елвира в „Дон Жуан“ от Моцарт, а през 2003 г. печели конкурс за солистка на Софийската опера. Гастролира в оперни спектакли и фестивали в Германия, Швейцария, Холандия, Япония, Русия и други страни.