Русенецът пътешественик Петър Ванев, който стана първият българин, прекосил Тихоокеанския хребетен път през 2017 година, се отправя към ново предизвикателство. На 1 юни той ще поеме по Апалачката пътека в Съединените щати, която е дълга 3500 километра. Маршрутът на новото изпитание, пред което се изправя младият русенец, преминава през гъстите гори на планинската верига Апалачи. Пътеката тръгва от щата Джорджия и минава през 12 щата, докато стигне до Мейн.
Петър Ванев очевидно се е устремил към така наречената Тройна корона по пешеходен туризъм. Тя включва Тихоокеанския хребетен път /4240 км/, Апалачаката пътека и Континенталния преход от почти пет хиляди километра - 4960, който върви през Скалистите планини в Колорадо и националния парк Йелоустоун и се смята за най-рискования преход. 
Когато Петър Ванев премине и по трите маршрута, той ще получи Тройната корона - специален плакет, който отличава преминалите и трите маршрута по цялата им дължина. Засега пред него стои задачата да покори Апалачката пътека, по която русенецът тръгва на 1 юни, а Континенталният преход си оставя за догодина. Преброждането на Апалачите ще бъде осъществено с подкрепа от общинската фондация „Русе - град на свободния дух“.