Русенската публика отново ще се потопи в магията на оживялото безмълвно театрално изкуство. Това ще стане по време на поредния фестивал на живите статуи, който организира русенският драматичен театър през юни. 
Добре познатите и очаквани от русенската публика живи статуи на букурещкия театър „Маска“ ще зарадват ценителите на 17 и 18 юни. От 20.30 часа на площад „Свобода“ покрай централния паметник те ще представят своя най-нов и интригуващ спектакъл на открито в две части „Виковете на Париж“. Румънските мимове ще върнат русенските си почитатели в края на 18-и и началото на 19-и век, в атмосферата на чудати персонажи и реалии от живота в Париж преди два века: Монмартър, амбулантни търговци, улични музиканти и певци и какво ли още не. Сценарият и режисурата са на вече познатия на русенци Михай Маламаре, сценографията и костюмите - на Адина Масталиер, автор на музиката е Ръзван Александру Дякону. 
На 19 юни предстои първото гостуване в Русе на театрално дуо за улично изкуство „Street Bike Theatre“ от Лайпциг. В същия час и отново на площада двамата германски актьори ще покажат три свои спектакъла. Флориан Фохман и Вилия Моновска съчетават театър и цирк нуово (танц с огън и светлинни ефекти, театър на кокили и др.). Русенци ще видят техен интерактивен парад на кокили, пърформънса „Танцувай с мен“ за срещата между двама исполини - един пътуващ артист и една благородна дама, както и шоуто „Магията на огъня“.
Малко преди това - от 19 ч, в салона на Голямата зала на Доходното здание русенци ще имат възможност да видят новия спектакъл под режисурата на именития Теди Москов, който той направи с трупата на варненския куклено-драматичен театър. Заглавието е „Уестърн“ и с него Теди Москов очевидно продължава своята линия с драматизиране на култови филми. Постановката е по безсмъртната кинотворба „Малък голям човек“ на режисьора Артър Пен и с малкия голям Дъстин Хофман в главната роля. Сценографията и костюмите са на Свила Величкова, а музиката - на Антони Дончев. Москов и варненци обещават истинско пиршество за сетивата и душата, което, впрочем, ще продължи точно до 20.30 - когато започва представлението на двамата германци.