Първи за тази година опит за продажба на активите на „Локомотивен и вагонен завод“ ще направи на 25 май синдикът на дружеството Драгомир Григоров. Исканата цена за парцела от 178 декара и 80-те сгради в него е 9,8 млн. лева, двойно по-ниска от тази, на която стартира продажбата на фалиралата компания през далечната 2013 година. Още по-скромна изглежда офертата в сравнение с дълговете на най-стария русенски завод. При обявяването му в несъстоятелност стана ясно, че той дължи 23 млн. лева само на ОББ, а има и задължения към други фирми.
Дори ако се оценява само парцелът от 178 дка, чиято локация изглежда перфектна, цената излиза 28 евро на квадратен метър, показват изчисления на „Утро“. В същото време индустриалните терени в близост на ЛВЗ, в района на Захарна фабрика, Тракция и Източна промишлена зона, се предлагат на цени от средно 34 евро/кв.м. Заради тромавата у нас процедура по несъстоятелност обаче всичко друго, освен терена, от активите на ЛВЗ вече е по-скоро пасив, а не актив. Само една малка част от сградите, предимно със сглобяема стоманобетонна конструкция, подлежат на реконструиране, за сметка на огромни разходи за възстановяването им. Всички останали сгради са без функционална и техническа стойност и се саморазрушават в това си състояние. От някои халета са откраднати дори захранващите кабели. След 5 години тъпчене на място подземните тръбопроводи са прекъснати и най-вероятно е невъзможно тяхното използване. 
Освен всичко това сумата от 9,8 млн. лева си остава висока и да се раздели с нея може само някой голям стратегически инвеститор. Такива в региона ни обаче не са се вясвали вече няколко години, след като стана ясно, че трудно могат да намерят тук едновременно и евтина, и квалифицирана работна ръка.