Сок от листа на маслини, който понижава холестерола и кръвното налягане, беше сред уникалните здравословни продукти, които привлякоха внимание на хепанинга  „Хапка за здраве“ в събота в двора на УМБАЛ „Канев“, посветен на Европейския ден за борба със затлъстяването. Въпреки непрестанния ръмеж 13-те щанда със здравословни храни и полезни хранителни добавки посрещнаха много любопитни русенци. Те можеха да опитат от най-различни деликатеси, да измерят кръвната си захар, да видят как се приготвя диетичен хляб от квасено тесто, да вкусят току-що приготвени фрешове и шейкове и да разгледат изложените съдове за здравословно готвене. 
Особен интерес предизвика щандът на известния производител на месни продукти „Бозмов“. На барбекю на дървени въглища цвърчаха наденички, кебапчета, кюфтета и пържоли. В другия край пък бяха изложени вкусни колбаси. Нашите продукти са със 100% месо, което ги прави здравословни и полезни за клиентите ни, каза пред „Утро“ собственикът на фирмата Ивелин Бозмов.
 В унисон с темата на деня две деца демонстрираха пред посетителите каква храна си приготвят за училище, за да не купуват готови закуски. Гимназията по туризъм се представи с приготвени от овесено брашно соленки и сладки, поръсени с полезни подправки.
След дегустациите гостите на хепънинга имаха възможност да си измият ръцете на дезинфекцираща машина. На отделен щанд бяха представени различни тестове за бърза диагностика в домашни условия за урологични инфекции, измерване на холестерол и за наличие на хеликобактер пилори, основен причинител на язва.  
„Мисля, че изпълнихме основната задача на хепънинга да покажем на нашите съграждани какви храни трябва да консумират, за да избегнат затлъстяването“, каза зам.председателят на съвета на директорите в УМБАЛ „Канев“ д-р Йосиф Новаков.