С желание, фантазия и нюх малки готвачи сами приготвяха здравословни салати в детските кулинарни работилници на площад „Свобода“ в дъждовната събота. Чрез игра и забавление, докато забъркваха краставици с цедено кисело мляко и копър и подреждаха чери домати, за да приготвят салата „Снежанка“ във формата на лодка, децата научаваха за значението на здравословната храна. Те разбраха какво е дехидратация, баланс, колко вода трябва да пият, какво съдържат краставиците и колко са полезни. 
През два часа деца на различна възраст се включваха в отворените детски кулинарни работници, които бяха част от четирите демонстрационни зони в програмата на фестивала „Здравословно и вкусно“, посветен на Европейския ден за борба срещу затлъстяването. Акцент в събитието бяха детските работилници - част от инициативата на фондация „За храната“ Food Revolution Bulgaria като българската версия на кампанията, подета от обичания британски готвач Джейми Оливър за здравословно хранене на децата Food Revolution Day. Малките участници показаха, че са наясно кое е здравословно за тях и че често се включват в приготвянето на салата вкъщи. Те обясняваха, че всички зеленчуци и плодове са полезни, че ги хапват, но не винаги се съобразяват с това. 
Силен интерес сред посетителите на събитието привлече зоната, където се предлагаше богата палитра от здравословни хранителни продукти и блюда от подбрани производители и търговци. Прясно изцедени фрешове и смутита от цвекло, ягода, грейпфрут, лимон, леки десерти бяха част от предлаганите за дегустация свежи напитки. Изключително богат беше изборът в пекарната на най-новия русенски хипермаркет „Едеа“, където посетителите имаха възможност да опитат различни видове хляб, изпечен „на табан“. Това е традиционен начин за печене от най-стари времена, при който хлябът се пече директно върху каменна плоча. В пекарна „Едеа“ хлябът се приготвя по традиционни занаятчийски рецепти, с натурални естествени съставки без подобрители, консерванти и оцветители, обясниха от щанда. 
Русенци имаха възможност да измерят и своето кръвно налягане, кръвна захар и ниво на холестерол с помощта на лаборатория „Здраве“ и доброволци от Русенския университет. Същевременно холистичният треньор д-р Ани Димитрова провеждаше и безплатни прегледи на телесни показатели. 
В една от зоните пък се предлагаха дъвки, мед, двуезични книжки със здравословни рецепти, ароматни свещи, а приходите от продажбите бяха насочени към Българо-румънския детски фонд към Българо-румънската търговско промишлена палата. Паралелно с това за децата се провеждаха и различни занимания с награди, състезания по редене на пъзели, кръстословици, оцветяване, викторини, както и игра с бягане на разстояние с лъжица, държейки лимон. 
Преди обед в програмата на „Здравословно и вкусно“ бяха включени семинари и консултации със здравни експерти, а посетителите получиха ценни съвети за здравословното хранене. След занятията фестивалът продължи с изявите на известни танцови формации и много музикални изпълнения.
Фестивалът беше организиран като част от кампанията „Здравето има значение“, чиято мисия е превенция на здравето при децата, в партньорство с издателство „Вдъхновения“ и Българо-румънския детски фонд и със съдействието на най-новия русенски хипермаркет „Едеа“.