Проектът на национална здравна карта предвижда драстично намаление на функциониращите болнични легла в Русе с над 150. Срещу това намерение категорично възразява кметът Пламен Стоилов, който е изпратил писмо до здравния министър Кирил Ананиев. В него той заявява, че това ще обрече русенци на недостатъчни медицински грижи, а това ще се отрази на качеството и продължителността на живота, което от своя страна е сериозна пречка за бъдещото цялостно развитие на региона. Писмото на кмета е в подкрепа на становището на председателя на районната колегия на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов, според когото, ако здравната карта бъде приета в предложения вид, това ще има негативни последици за община Русе. За пример кметът посочи проблемите с Центъра за психично здраве. Всеки ден той получавал сигнали за хора, които спят край контейнерите, събличат се голи, влизат в шадраваните. С шефката на центъра д-р Теменужка Матева се чудят какво да правят, защото единственият вариант е тези болни хора да бъдат настанени в здравното заведение, което обаче е на ръба на оцеляването. 
Здравеопазването в Русе е едно от най-важните неща, които трябва да се развиват. То е важно за целия регион, защото лечебните заведения са предпочитани и от хора от съседни области. Експерименти със здравеопазването не бива да се допускат, категоричен е Стоилов. В писмото си до здравния министър кметът посочва, че ако здравната карта бъде приета в предложения от министерството вариант, това ще доведе до загуба на университетския статут на двете русенски болници и ще създаде реална опасност от фалит на болничните заведения. Намаляването на функциониращите болнични легла и влошаването на здравните грижи ще бъде и в пълен противовес на усилията на екипа на общината за превръщане на региона в място за живеене, осигуряващо добри условия, грижи и перспективи за населението, се казва още в писмото.
Както „Утро“ писа, в изпратеното от областната здравна комисия в Русе в края на февруари предложение за националната здравна карта не се предвиждаше драстично намаляване на болничните легла.