Вицепремиерът и министър на отбраната и сигурността Красимир Каракачанов пристига в събота, за да даде старта на първия международен фестивал на поетичния театър „Борба и обич“. Празниците на 19 и 20 май са под патронажа на министъра и ще протекат в салона на Военния клуб. Първи ще се представят с „Поема за България“ ученици от Тутракан, след тях на сцената ще излязат деца от училището в сръбския град Димитровград, които са подготвили своята композиция „Пътища възрожденски“. В събота третият участник е драматично студио „Словото“ от македонския град Велес, които ще рецитират стихове на Яворов. 
В неделя детско-юношеската студия към академичен театър „Колесо“ в Киев ще рецитира стихове на Ботев в превод на руски. Студенти третокурсници от специалността актьорско майсторство в Пловдивския университет ще покажат творбата на Григор Пърличев „Сердарят“. Последни на сцената ще излязат русенци от „Артистисимо“ към Военния клуб, за да представят новото си премиерно заглавие „Орфеев белег“ на Иглика Пеева. След това ще се състои церемонията по награждаването. 
Интересът към фестивала е голям, вече сме започнали преговори за следващото издание догодина, каза Иглика Пеева. И обясни: „Целта е да събудим интереса към класическата и към съвременната българска поезия, да го направим и у нас, и сред българите в чужбина, а така да дадем още една посока на родолюбивите традиции“.