Музикални стъпки, от които звучат любими детски песнички, и светеща люлееща се пейка, която се захранва със слънчеви батерии, са сред атракциите на детската площадка в двора на университетската болница „Канев“. Дарението е от участниците в инициативата „Приказка без край“ и „Маргаритка“, които популяризират детски приказки и песнички. Вчера детският кът на открито беше открит официално, като лентата прерязаха русенката Яна Липованска, която с Вики от „Мастило“ създадоха проект „Маргаритка“, Йорданка Димитрова, представител на „Приказки без край“, и директорът на болницата д-р Иван Стоянов. 
Музикалните и иновативни съоръжения са специално разработени за общата кауза на двете инициативи и са първите по рода си в България. Музикалните стъпки и светещата пейка са създадени чрез нова технология и ще носят настроение и усмивки на децата, настанени в русенската болница. Музикалните стъпки работят на принципа на специална технология, като по тях звучат пет любими детски песнички. При стъпване или скок музикалните плочки произвеждат кинетична енергия, която ги захранва и така от всяка стъпка има звук. Светещата люлееща се пейка се захранва със слънчеви батерии. Тя поема светлината през деня и я превръща в меко осветление в по-тъмните часове. 
Иновативната детска площадка е резултат от съвместната кампания на „Маргаритка“ и „Приказки без край“, която стартира ноември миналата година. Беше издаден компакт диск, в който са събрани вече познатите на децата песнички на „Маргаритка“ и шест аудио приказки, чийто автор е Илия Деведжиев. С приходите от прадажбите на диска беше построен детският кът, който ще радва децата от педиатричното отделение на болницата.
Двете инициативи се обединиха и се грижат за повече детски усмивки. Създадохме „Маргаритка“ преди повече от година и половина с идеята тя да радва най-малките с качествено, образователно и забавно аудио-видео съдържание на български. В момента в България сме единственият проект, който прави подобен тип съдържание. Изключително сме горди, че сме припознати като социална инициатива от „Промяната“, каза Яна Липованска. 
„Приказки без край“ е една инициатива, която започнахме преди повече от 5 години. Ние сме в 6 града, в над 14 болници, като нашите аниматори посещават детските отделения поне два пъти седмично и предлагат занимания за децата по време на техния болничен престой. Доказано е, че това редуцира стреса и спомага за тяхното по-скорошно оздравяване. Припознахме „Маргаритка“ като инициатива, която да обогати нашата със съдържанието, което те създават. Направихме съвмествен проект, който беше два диска с приказки и песнички, като приходите от продажбите се даряват в болниците с построяването на музикални детски площадки, разказа Йорданка Димитрова.