Очертават се две полюсни групи родители, с които има проблеми при изпълнението на имунизационния календар. Това заяви в Русе главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който участва в кръгла маса на тема „Повишаване информираността сред обществото относно значимостта на имунизациите“.
Едната група традиционно е от ромската общност. Там голяма част от родителите не са здравно осигурени и съответно не са избрали личен лекар на детето си. Те са също и много подвижни, като много от тях работят през летния сезон в чужбина и не могат да бъдат открити с децата си. Втората група са много активни и шумни антиваксинални родители, които са съсредоточени в големите градове - става дума за млади интелигентни съвременни майки. Те обаче трудно разграничават информацията, до която достигат най-вече в интернет, поради което често се поддават на неточни и лъжливи данни, посочи д-р Кунчев.
Главният държавен здравен инспектор припомни, че през миналата година са подадени около 500 декларации от родители за отказ от имунизации на децата им. Основно те са от трите най-големи градове - София, Пловдив, Варна, има единици и от Русе.
Националният ни имунизационен календар е задължителен и не е нужно да се стига до съставяне на актове и до съдилища, напомни д-р Кунчев.
По думите му има много добри решения на върховните съдилища на няколко балкански страни, като цитира словенското, което гласи, че „правото на детето на здраве стои над правото на майката на избор“.
Родителите трябва да са спокойни, когато имунизират децата си. Процентът на изпълнение на имунизационния календар в България не е лош, но може да бъде и по-добър. Той посочи, че е много висок обхватът на имунизациите срещу хепатит Б и туберкулоза, които се правят в първия ден от раждането - над 98-98,5 процента, посочи специалистът.
Ако говорим вече за тези, които си правят реимунизации в късната възраст - на 11, на 17 години, обхватът вече пада под 80-85 процента за различните ваксини за различните райони. Така че има място къде да постигнем по-добри резултати, за да сме по-сигурни в ефекта, обясни Кунчев.
В момента се наблюдава бум на ухапвания от кърлежи у нас. Случаите са стотици всеки ден, но това не означава, че те автоматично заболяват. Факт е обаче, че всяка година се регистрират по 400-500, а и по 800 случаи на хора с лаймска болест или марсилска треска, които се пренасят от кърлежи, посочи Кунчев.                        У