Уредникът в отдел „Нова история“ на Историческия музей Мариана Димитрова предостави информация за русенския период на световноизвестния художник Жул Паскин за подготовката на притурка в един от най-големите австрийски вестници „Ди Пресе“. Новооткритата снимка на семейството му, направена при гостуването на фамилията в Русе през 1886 г. в ателието на фотографа Карл Курциус, има голяма историческа стойност, коментира Мариана Димитрова. Фотосът е предоставен от видинчанина Давид Арие. На снимката са бащата /седнал/ - Маркус Пинкас, майката Софи Русо, големият брат Сами, по-малкият брат Йозеф и сестра му Ида. Детето, което майката държи, е Юлиус Мордехай Пинкас, по-известен като Жул Паскин. 
Юлиус е роден във Видин на 31 март 1885 г. в семейството на богатия търговец на зърнени храни Мордехай (Маркус) Пинкас. Когато по-късно Маркус Пинкас довежда семейството си в Русе при своя роднина Леон Пинкас, малкият Юлиус посещава местното еврейско училище. И днес е запазен домът, в който е живяло семейството на ул.“Панайот Хитов“ 7. 
В регистъра на Русенския окръжен съд с дата 20 юни 1898 г. е отбелязана регистрацията на фирмата „Маркус Пинкас и Сие“ в Русе с клонове във Варна, Видин и Букурещ. Русенски следи за младия художник Паскин са и карикатурите му във в.“Българан“, подписани „Паскин от Русчук“. През 1912 г. Жул Паскин идва на погребението на майка си в Букурещ и посещава свои роднини в Русе. Тук рисува гротесков портрет на братовчедката си Матилда и на нейния мъж Израел Бенаройо, рисунката е изчезнала при местенето на семейството. Още една любопитна връзка с Русе има и неговата сестра Ида. На нейно име е наречен транспортният влекач „Ида“, притежание на житарската фирма на баща им, а през Първата световна война е предаден за нуждите на Дунавската флотилия в Русе.