От 25 май започва приемът на документи за записване на новите първокласници. В Русе първолаци ще приемат 17 училища. Това са основните „Ангел Кънчев“, „Иван Вазов“, „Отец Паисий“, „Любен Каравелов“, „Васил Априлов“, „Тома Кърджиев“, „Никола Обретенов“, „Братя Миладинови“, „Олимпи Панов“, „Алеко Константинов“ и „Христо Смирненски“ в квартал Долапите. От средните училища нови първи класове очакват в Европейското, Дойче шуле, „Йордан Йовков“, „Васил Левски“, „Христо Ботев“ и „Възраждане“. 
За директори на училища, които миналата година бяха под обсада от амбициозни родители, решени на всяка цена да запишат детето си за ученик в определени места и никъде другаде, напрежението тази година е една идея по-слабо. При определяне на правилата за записването на новите малки ученици 
критерият „местоживеене“ вече има условие:
постоянният или настоящият адрес на детето да не е променян в последната година. Всяка такава промяна, която миналата година доведе до приоритетно записване на седемгодишните ученици в предпочитаното от родителите училище, сега може да изхвърли хлапето във втора или дори в трета група и така да отдалечи фамилията от мечтаното школо с адрес в центъра на Русе. Екипът на училище „Иван Вазов“ едва ли е забравил драматичните сцени отпреди година, когато се оказа, че
няколко дузини русенци се оказаха с адрес в Басарбово
- и техните деца трябваше да бъдат записани задължително и без състезаване в русенското училище. Причината е в това, че „Иван Вазов“ е училището, което при закриването на басарбовското училище преди няколко години е приело да стане приемник за децата от селото. Изхитрилите се да сменят адресната си регистрация родители живееха с усещането, че са спечелили от лотарията. В същото време майки и бащи, които живеят буквално срещу входа на „Иван Вазов“, бяха изпаднали в недоумено вцепенение: залагайки на очевидното, те дори не бяха помислили за резервен вариант и не бяха подали документи в никое друго русенско училище. И така бяха изправени пред необходимостта да склонят да запишат децата си в училища на другия край на града, тъй като предвидените паралелки бяха запълнени с деца на „предвидливи“ родители. 
Караниците прераснаха в неудържими скандали 
и в крайна сметка допълнителни паралелки решиха драматичния казус. 
И тъй като хитрините със смяната на адреса не бяха русенско явление, а разпространена в цялата страна „иновация“, още в началото на тази година от Министерството на образованието и науката обявиха, че променят критериите за записване на първокласници, най-вече в частта за подреждането в различни групи по отношение на адреса. 
Сега всеки родител може да провери в района на кое училище попада домашният адрес. Справката за това с карти, на които са очертани параметрите на района, са публикувани на сайта на община Русе и там ясно се вижда докъде се простират границите на едно или друго учебно заведение. 
В 10 ч на 25 май започват да се регистрират заявленията за прием в училищата в Русе
Това ще продължи до 23.59 ч на 31 май. На 5 юни в 17 ч се обявяват резултатите от класирането и от 6 до 8 юни класираните деца се записват.
На 11 юни ще бъдат обявени свободните места в отделните училища. Заявленията за участието във второто класиране се приемат от 12 до 14 юни, а резултатите от класирането ще станат ясни на 15 юни. Записването ще бъде на 18 и 19 юни, а на 20-и ще бъдат обявени останалите свободни места, които ще участват в третото класиране. За него заявки ще се приемат само на 21 юни, резултатите ще се обявят на 25 юни, а последните записвания ще се правят на 26 и 27 юни. 
В останалите училища в Русенска община и в областта кампанията по приема на първокласници започва на 28 или на 29 май, на повечето места тя трае значително по-кратко от русенската. Това е по една проста причина: с едно-две изключения като някои училища в Бяла, Две могили, Ветово и Сливо поле 
приемът в областта е за по една паралелка
И очевидно не се очакват баталии и огорчени родители на незаписани деца. Атрактивна е обявата за прием в основно училище „Христо Ботев“ в Щръклево, където първите две точки гласят без излишно лицемерие и без капка демагогия: „1. Брой паралелки и брой места в тях: Неограничен. 2. Критерий за подбор на първокласници: Не се въвежда“. Всичко е казано ясно, точно и без излишен кух патос. 
За разлика от някои русенски училища, които заявяват доста солидни очаквания за прием. Или други, които просто не са посочили на сайтовете си колко паралелки очакват да попълнят с нови малки ученици. Като, например, някога легендарното русенско средно училище „Христо Ботев“. За миналата година то е посочило в заповед на директора, че възнамерява да приеме 4 класа с първолаци. Сега обаче просто обявява, че извършва прием на първи клас, без „досадни“ подробности. 
Най-голям брой класове с първи клас заявява за следващата учебна година СУ „Васил Левски“: осем! Като
в половината от първите класове започват веднага да учат японски и китайски
Следва Европейското училище, което е заявило традиционните си 5 паралелки, които най-вероятно пак няма да стигнат за желаещите да запишат децата си в авторитетното русенско учебно заведение. По 4 класа първолаци са заявили също силно харесваните централни „Иван Вазов“ и „Отец Паисий“, но също и Дойче шуле, „Никола Обретенов“ и „Йордан Йовков“. По три паралелки искат да приемат „Васил Априлов“, „Ангел Кънчев“ и „Братя Миладинови“. Само две е заявило „Любен Каравелов“. Няма информация какъв прием очакват да направят в „Тома Кърджиев“, „Олимпи Панов“, „Алеко Константинов“ и „Христо Смирненски“ в Долапите. 
Само за да се попълнят заявените откровено и честно бройки класове, са необходими 1078 бъдещи първокласници. Ако допуснем, че в 4-те школа, които засега пазят в тайна желанията си, приемат само по една паралелка с традиционните 22 ученици, това прави още 88 деца.
Общо: 1156 първолачета
Точно това е бройката на децата, които в момента са в предучилищните групи в детските градини в общината и в подготвителните в две училища. С други думи, ако никое от тези деца не замине никъде с родителите си, ако нито едно не отложи постъпването си в първи клас и ако нито едно от тях не тръгне на училище в Семерджиево, Николово, Тетово или в другите селски училища, момиченцата и момченцата точно ще стигнат за един стопроцентов прием. 
Но понеже това едва ли ще стане, с по-голяма вероятност можем да твърдим, че и тази година няма да се мине без драми в приема. Вероятно те няма да са толкова гръмки и колоритни като миналогодишните, но със сигурност ще опънат нечии нерви.