Общината възлага проектирането на сграда с басейн в Източна промишлена зона, която ще е с лице към бул. „Липник“. Това е същинска първа стъпка, за да може Русе най-сетне да разполага с модерен закрит плувен комплекс. Атрактивният терен е с площ 25 635 кв.м и е в непосредствена близост до Мол Русе. Идеята е в новата сграда целогодишно да се практикуват плувни спортове и да се провеждат състезания на национално ниво. Басейнът с приемна зона с кафене, трибуна с около 300 седящи места ще бъде с размери 21/25 метра, с осем коридора с ширина 2,5 м съобразен с изискванията на Международна федерация по плувните спортове /ФИНА/. Предвижда се състезателно оборудване, филтрационни системи и инсталация за подгряване на водата.
Още при обсъждането на бюджета за тази година кметът Пламен Стоилов посочи, че изграждането на плувен комплекс е един от стратегическите обекти в инвестиционната програма на общината за 2018.
Преди доста години русенска фирма имаше идея да строи покрит басейн върху парцела на бул. „Липник“, но тогавашната местна власт предложи неприемливи условия и добрите намерения се удавиха във вълните на бюрокрацията а може би и в едни други подводни течения.
Общината предвижда също ремонт на закрития гребен басейн в спортна база „Ялта“. Към момента в помещението, където е басейнът за тренировки, няма вентилация и покривна изолация. Вследствие на това се образува конденз и стените и таванът са пропити с влага. Електрическата, водопроводната и отоплителната инсталации са стари и амортизирани и е нужно да се подменят. Ще се направи ново дъно на басейна и ще има хидроизолиращо фолио и покривало.
За изготвянето на проектите за двата обекта са предвидени 53 000 лева.