Студенти и млади лекари имаха възможност да наблюдават операции на живо от операционните на ВМА в рамките на Международния конгрес по медицински науки за студенти и млади лекари, организиран изцяло от студенти на Медицински университет – София, съобщиха от ВМА.

Над 700 участници от повече от 60 страни взеха участие във форума, който се организира за 17-ти пореден път и е един от най-престижните в Европа.

Младите специалисти имаха възможност да наблюдават операции на живо от две от операционните на ВМА. На 11 май 2018 г. се проведе уъркшоп по артроскопска хирургия - студентите и младите лекари наблюдаваха метода и задаваха своите въпроси към оператора – доц. Владимир Русимов – ръководител на Клиника по ендоскопска травматология.

По същото време течеше и уъркшоп за ендоскопско лечение на уролитиаза. В рамките на форума участниците се запознаха със съвременни методи за лечение на уролитиаза - перкутанозна нефролитотрипсия и уретрореноскопия, както и имаха възможност да почерпят опит и да зададат своите въпроси към проф. Илия Салтиров, ръководител на Клиника „Ендоурология и екстракорпорална литотрипсия”.

Това е поредният международен форум, в рамките на който специалисти от ВМА демонстрират на живо от операционните зали едни от най-съвременните методи за лечение на различни заболявания.