Комплексната национална оценка за 2017 година на драматичните, оперните и куклените театри вече е публикувана на сайта на Министерството на културата. И двата русенски театъра - драматичният „Сава Огнянов“ и кукленият - са в групата на отличниците. При това драматиците бележат много сериозно постижение - те се нареждат на трето място в класацията, след първенеца ДТ „Никола Масалитинов“ в Пловдив с 126 точки и втория, Народния театър „Иван Вазов“, който е събрал 121 точки.
Русенският театър е натрупал 117 точки и това му дава третата позиция заедно с други две водещи български трупи със същия брой точки: Сатиричния театър и Театъра на армията. Толкова добре стоящ в национален план ДТ „Сава Огнянов“ не е бил от много години.
В групата на най-добрите в категорията „Куклени театри“ са и русенските майстори на кукленото изкуство. Те заемат там шесто място, като със събраните 112 точки изпреварват колегите си от трупите в Стара Загора, Видин и Добрич. 
За никого не е тайна, че миналата година не беше най-силната за Русенската опера, която от януари до ноември фактически беше без титулярен директор. Вероятно това, както и ред други причини са събрали едва 69 точки за емблематичния за Русе културен институт. А този повече от скромен резултат изважда операта от обичайното й място в групата на най-добрите, където тя най-често беше втора следва Софийската опера. Сега Русенска опера е първа - но в графата „Средна оценка“, но там всъщност „първите“ места са две: същите 69 точки има и Старозагорската опера, която от известно време насам възкръсва като феникс от пепелта под ръководството на своя директор Огнян Драганов.