Над 20 събития е предвидил Историческият музей за Нощта на музеите и галериите, която в събота, 19 май, ще се проведе за 15 път. Игри, изложби, танцови изпълнения, уъркшопи, възстановки, театрални миниатюри, концерти, прожекции и презентации ще радват посетителите. Всички събития са безплатни. 
Програмата в РИМ започва в 17 ч, когато децата отново ще се облекат в ризници и ще размахат мечове. Ще бъдат направени възстановки на обичаите „Джамал“ от Кошов и „Буенец“ от Юпер, които са включени в списъка „Живите човешки съкровища на България“. 
За първи път русенската Нощ в музея преминава границите на града и на страната и стига до Румъния. Уъркшопът „Герданът на Калиопа“ ще гостува в Гюргево, като етнографите Искра Тодорова и Десислава Тихолова ще демонстрират пред румънска публика старинни начини за изработване на бижута от мъниста. С тази техника Тихолова също е в списъка на живите човешки съкровища.
Инициативата е плод на партньорството на РИМ с окръжния музей „Теохари Антонеску“ в Гюргево.
В Русе пък ще гостуват етнограф реставраторът Лупу Лучика и музеографът Джорджиана Щефан, които ще направят работилница за изработване на разделители за книги с кусатури (традиционни шевици от Влашко). Ще има и обмен на публики - румънски посетители ще разгледат русенските експозиции, а жители на Русе ще участват в румънската Нощ на музеите в Гюргево.