Чужди инвеститори да могат да купуват български земеделски земи при условие, че са сертифицирани по Закона за насърчаване на инвестициите и се ангажират в тригодишен срок да осъществят планираните вложения. Такива промени в законодателството, съобщи пред Народното събрание министърът на икономиката Емил Караниколов.
Според сегашното законодателство земеделска земя в България могат да купуват само физически лица и фирми, които имат петгодишна уседналост в страната.
„Защо не започнем да продаваме земя?“, попита риторично министърът като подчерта, че „европейците ще дойдат, ще инвестират и ще изнасят продукцията, защото имат пазари и канали за дистрибуция“. Той поясни, че правителствени експерти в момента проучват практиката в Чехия и Унгария, които имали перфектни механизми за уреждане на въпроса за собствеността на земеделските си земи.
Идеята е при поръчване на сертификат по Закона за насърчаване на инвестициите чуждата компания да може да купува земя, а ако не изпълни заявената инвестиция в 3-годишен срок, собствеността и да може да се отнема, макар и пред съда, подчерта Караниколов.
Това не е първият опит за промени в законодателството по темата. Миналото лято земеделското министерство беше подготвило такъв законопроект заради наказателна процедура срещу България. Тогава обаче измененията не получиха подкрепа.