55-годишен „Форд Консул 315“ и руски мотоциклет „Восток“ от далечната 1967 г. бяха сред най-любопитните експонати на започналото вчера изложение за техника и технологии в Русенски университет. За юбилейното му 20-то издание своите хитови модели бяха докарали почти всички русенски дилъри на нови автомобили. Към ултрамодерните возила имаше сериозен интерес, но много повече посетители се тълпяха около ретро моделите на възраст половин век и нагоре. Ветераните бяха изложени и като контрапункт, онагледяващ гигантския скок в развитието на техниката за няколко десетилетия, и като реклама за поредното издание на традиционния парад на ретро автомобили, което тази година ще бъде на 9 юни.
Иначе в изложението правят впечатление  зърнокомбайни, трактори и земеделски машини от световни марки; лекотоварни, товарни и специализирани автомобили; семена, торове и препарати за растителна защита; машини за животновъдството и фуражното производство; електротехника и електроника; стоки и услуги.
В последните години традиционните участници - производители на земеделска техника намаляват, но това дава възможности за развитие в други посоки, отбеляза в словото си чл.-кор.проф.Христо Белоев.
Организаторите на провеждащото се по същото време изложение „БАТА Агро“ в Стара Загора са направили всичко, за да попречат на фирмите да участват в други агрофоруми. Ние обаче използваме изложението и за да рекламираме предлаганите от нас възможности за обучение и материалната си база пред родители, кандидат-студенти и гости, подчерта ректорът на Русенския университет. 
Сред официалните гости на откриването бяха кметът на Русе Пламен Стоилов, зам.областните управители Свилен Иванов и Валентин Колев, генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов и партньори на университета.
При откриване на изложението университетът представи уникален робот за инспекция на корабни корпуси, решаваща казус, поставен от Пентагона. Иновативна система за инспекция на корабен корпус (АРМУС) е съвместна разработка на учени от университета и Институтa по металознание, съоръжения и технологии с Център по хидро- и аеродинамика „Акад. Ангел Балевски“ към Българската академия на науките. Както обясни неговият проектант - проф. Даниел Братанов от Русенския университет, АРМУС може да се движи от външната страна (по борда) - над и под водолинията, както и от вътрешната страна на плавателните съдове - карго трюмове и резервоари. 
Заданието за създаването на робот, който да обследва движещ се плавателен съд, стои близо 10 години като нерешима задача в един от институтите към Пентагона. Българският екип е работил в продължение на три години и е създал система, която може да бъде поставена на корпуса на движещ се към пристанището кораб и докато плавателният съд акостира, обследването да бъде извършено. Инспекцията включва обхождане, обследване, заснемане и инспектиране на корпуса в променливи климатични условия, прецизно диагностициране на състоянието му, проверка за наличие на контрабанда и лимпет мини, обследване на обрастването с морски организми. Екипът е предвидил освен визуална инспекция на корпусите, АРМУС да проверява и качеството - наличие на нарушения по заварките, по повърхностното покритие и др. 
Вече е подадена заявка за патент на робота, а първата експертиза е показала, че няма друга подобна система, каза проф. Братанов. Към АРМУС проявяват интерес компании от Панама и Малайзия.