Най-общо казано балансирането на гумата означава да се направи точен център на тежестта на колелото, който да съвпадне с оста на въртене. Това се постига със закрепване на тежести на по-леката страна на колелото. Кога обаче трябва да се прави този баланс?
Когато гумата се демонтира от джантата и на нейно място се монтира нова, балансирането е задължително. Смята се дори, че след изминаване на няколко километра новата гума се разбалансира леко и трябва отново да се провери. Последното не е задължително, но е препоръчително.
Когато обаче са налични зимни и летни гуми на отделни джанти, например, балансът се прави по съвсем други критерии. Поглеждайки в инструкциите на повечето автомобили, виждаме, че производителят препоръчва баланс на всеки 10 000-15 000 километра. И ако за един сезон изминавате по-малко, не се нуждаете от баланс.
Всичко това обаче е „на хартия“ и нерядко се случват изключения. Те могат да се разберат по-лесно от опитен водач и доста трудно от начинаещ. Просто трябва да се следи поведението на автомобила. Ако се усеща „биене“ във волана, можете да направите баланс на гумите. В противен случай такъв не е необходим. Отзад дисбалансът се усеща по-трудно, но не и ако е силен.
Разбалансирането може да стане от крива джанта, балон на гумата и от още редица други механични повреди. Нашият съвет, особено ако сам сменяте зимните с летни гуми и те са на отделни джанти, е да покарате два-три дни. За този период гумата ще се избави от леките деформации причинени от съхранението. И ако не усещате никакви вибрации при различни скорости, баланс не се налага.
Изминете ли с един комплект гуми 15 000 километра обаче, не е зле да им направите баланс дори да няма вибрации.
Най-общо казано, баланс е наложителен при следните случаи:
* изминавате повече от 15 000 на сезон;
* след последното балансиране колелото попада в голяма дупка с висока скорост;
* усещате вибрации - не отлагайте балансирането за по-нататък;
* начинаещ водач сте и не можете да определите кога гумата се нуждае от баланс.