Малки гайдарчета от силистренското читалище „Дръстър“ огласиха центъра на Русе с красива българска хороводна мелодия и така изсвириха старта на 14-ото туристическо изложение „Уикенд туризъм“ и провеждащия се заедно с него фестивал на забавленията и атракциите.
Още докато чакаха да дойдат официалните гости, струпалите се пред Доходното здание русенци наблюдаваха с интерес двойка жонгльори и други двама артисти, които крачеха на кокили между хората за неописуема радост на децата, които заедно с родителите си се провираха между триметровите им „крака“. 
„В последните години се гордеем с това, което вече представлява туристическото изложение „Уикенд туризъм“, а туристите, които заливат града, могат само да ни радват“, каза в приветственото си слово кметът Пламен Стоилов. Той обяви откриването на изложението, а след него думата бе дадена на специалния гост - министърката на туризма Николина Ангелкова, която директорът на общинското предприятие „Русе арт“ Мариан Савов, главен организатор на събитието, обяви като „един голям приятел на Русе и един изключително иновативен министър“.
За миналата година в Русенска област са регистрирани 144 000 нощувки, а приходите от туристически дейности са 7 милиона лева, подчерта Ангелкова. Тя увери, че МТ ще продължи да подкрепя изложението, както и промотирането на русенските културни и исторически забележителности. Министърката припомни русенския успех на най-голямото световно туристическо изложение в Лондон миналата есен, когато там бяха представени 3D изображенията на археологически артефакти, направени от студенти от Русенския университет. 
Церемонията по откриването продължи с изпълнения на италиански музиканти и певицата Людовика Малтиняно, квартет „Ева“ и танцьорите от „Кукери“, акробати от клуб „Локомотив“. Финалът бе поставен от прабългарска школа за оцеляване „Багатур“, които показаха бойни схватки с тояги, саби, мечове и бичове, стрелба с лък и яростен ръкопашен бой. Всичко това бе съпроводено със стряскащи гърлени викове на багатурите и с енергични танци на полуголи самодиви. До събота включително във фоайето на Доходното здание могат да се разгледат щандовете на различни туроператори, а в палатки на площада са се настанили майстори на старинни и съвременни художествени занаяти.
По-късно пред журналисти Ангелкова уточни, че Русе е включен в голяма рекламна туристическа кампания, която ще съпътства световното първенство по волейбол наесен.
Самият факт, че провеждаме днес в Русе изнесено заседание на междуведомствения съвет по туризъм, означава колко важен за нас е вашият град, каза Ангелкова.
Следобед тя посети Професионалната гимназия по туризъм, където се срещна с учениците и преподавателите им.