Диализен център „Руриком“ на д-р Илко Маринов беше открит официално вчера в присъствието на колеги и приятели на собственика. Специално за събитието от Варна пристигна проф.Валентин Икономов, началник на клиниката по нефрология в университетска болница „Св. Марина“ във Варна и ментор на д-р Маринов. Той оцени високо новия диализен център, като подчерта, че е компактен, какъвто е добрият модел в развитите европейски държави, а техниката е на много добро ниво и 100% изпълнява медицинския стандарт за диализно лечение.
Гостите разгледаха центъра, който се намира на втория етаж на Транспортния ДКЦ. Той разполага с нефрологичен кабинет, голяма климатизирана зала с три апарата за хемодиализа, обособено помещение за модерна система за обратна осмоза на водата за диализа, стая за пациенти, където могат да полегнат, ако почувстват неразположение, кабинети за медицинския и техническия персонал, сервизни и складови помещения. Ръководител на центъра е д-р Стойчо Козарев, който е правил хемодиализите в болниците в Русе и Бяла, а с д-р Илко Маринов го свързва дългогодишно професионално и научно сътрудничество. За пациентите се грижат също две медицински сестри и двама технолози. В скоро време се очаква да пристигнат още два апарата за хемодиализа.
Д-р Илко Маринов съобщи, че предстои подписване на договор за трансплантации с клиника в чужбина. Освен това той планира и въвеждане на апаратни методи за лечение на висок холестерол.