Полагаме всички усилия и каквото имаме като връзки за нашия алпинист Боян Петров, заяви премиерът Бойко Борисов преди днешното правителствено заседание.

Българският алпинист изчезна при опит за изкачване на връх Шиша Пангма в Хималаите. Той е в неизвестност от няколко дни. Вчера спасителите стигнаха до първия базов лагер едно, но не откриха Боян там.

Очаква се днес акцията да продължи, като надеждите са Боян да се намира в базов лагер две.

„В пълна комуникация сме с институциите. Каквото имаме като връзки, всичко сме заложили и дано да го намерим жив и здрав”, допълни премиерът. По думите му заедно с двамата ни консули „непрекъснато натискаме и Пекин”.

Отново преди заседанието министърът на външните работи Екатерина Захариева поясни, че хеликоптер за издирвателната мисия на Боян Петров е поискан едва преди 15 минути, а информацията, която е била подадена вчера, е била грешна.

„Имаме пълно съдействие от китайска страна. Горе има петима спасители, които седят там и са в готовност да тръгнат, когато времето го позволява”, допълни Захариева.

„Да си жената на Боян Петров винаги е било чест и наказание едновременно. Последните дни прекарах в безсъние и не защото тихо се надявам, а защото не спирам да действам. Задействани са всички институции”, написа във „Фейсбук” жената до алпиниста Радослава Ненова.

„От тибетска страна момчетата от експедицията вече са по склоновете на Шиша Пангма. Днес са се включили спасители от Китай. Ще насочим сателит за сателитна снимка на склона. Имам цялата подкрепа на света”, допълва тя.

„В един свят пълен с възможности, не ми казвайте, че нещо е невъзможно”, категорична е Радослава.