Тази вечер започва голямото вечерно четене, с което Русе се включва за пореден път в европейската Нощ на литературата. От 18 до 22 часа почитателите на новите литературни текстове могат да отидат на петте точки в града, за да чуят нечетени още шедьоври. До цветната ваза в парка Ивайло Ненов ще чете новопреведена поезия на големия полски поет Тадеуш Ружевич. Местни поети ще се включват в изпълненията, на които там домакинства читалище „Христо Ботев“. 
До паметника на Баба Тонка друг актьор от русенския театър, Кадри Хабил, ще влезе в ролята на правнука на Мюнхаузен с откъс от новата книга на Урс Видмер. Традиционно място за четене е и беседката пред библиотеката - там Людмила Петрова ще въведе русенци в атмосферата на Багдад от книгата на Рафик Шами. 
Дом Канети на „Славянска“ 12 е другата литературна точка - там Ясена Господинова ще чете преведения от френски роман на Елица Георгиева, получил награда за дебют във Франция. 
Петата точка е на рибарската платформа на запад от „Морска администрация“, съобщават русенските организатори на събитието - дружество „Елиас Канети“. Там Крум Берков ще запознае слушателите със сватбата на шараните според чешкия автор Иржи Кратохвил.
 Организаторите приканват публиката да се включи със свои открития - нови откъси от съвременни европейски произведения, които може да прочете импровизирано на различните места за споделяне на четива.