Нощна автобусна линия, каквато у нас от скоро има само в София, ще бъде пусната за живеещите в един от най-населените русенски квартали - „Дружба“. Целта е да се намали ползването на лични автомобили и повече да се разчита на обществения транспорт, който е и по-икономичен, и по-екологичен. 
Идеята е част от общински проект за по-добър градски транспорт и повишаване на мобилността на хора от крайни квартали. Той се реализира в пет европейски града - Мадрид, Стокхолм, Турку, Мюнхен и Русе, и се финансира по програма „Хоризонт 2020“. С въвеждането на нощна линия ще се решат и проблемите на живеещите в „Дружба“, които редовно се оплакват, че в късните часове няма с какво да се придвижват и трябва да разчитат или на лични автомобили, или на скъпи таксиметрови услуги, а това ги откъсва от другите райони на града. Експерименталното пускане на нощна линия ще покаже има ли интерес към нея и оправдано ли е съществуването й. 
Проблемите в „Дружба“, както и мерките, които да подобрят качеството на живот на хората в квартала, ще бъдат обсъдени днес на среща в Русенския университет.